• A 70-es évek Magyarországa jelenik meg Kereki Sándor fotóin.

  • A fotós életmű néhány képe felidézi a gyógyfürdők, strandok korabeli világát.

Kereki Sándor 1968-ban, 16 évesen egy fényképezőgépet kapott ajándékba a szüleitől . A gimnazista hamar rákapott a fotózásra, az automata gépet lecserélte egy manuálisra és fénymérőt is beszerzett. Ettől kezdve pedig jó néhány éven át szinte minden szabadidejét fotózással töltötte. A fényképezésbe, az előhívás részleteibe autodidakta módon – könyvekből, folyóiratokból – tanult bele.

Annak idején számos szakmai elismerést is szerzett a fotóival. Bulgáriában például aranyérmet nyert a Fotófórumon. Több egyéni kiállítása volt, többek közt a Képzőművészetin, a Műegyetemen vagy a Budapesti Fotóklubban, de legtöbb fényképe asztalfiókban maradt.

A sikerek ellenére a fotós pályafutása nem tartott sokáig, nagyjából tíz évig készítette a felvételeit. Feleség, gyerekek mellett egyre kevesebb szabadideje maradt, ezért még huszonévesen felhagyott a fényképezéssel. A képi világtól ugyanakkor nem került messze, 1975-től operatőrként dolgozott a Magyar Televíziónál.

Nemrég döntött úgy, hogy a 70-es évek Magyarországát kordokumentum-jelleggel megörökítő fotóit nem hagyja a fiókban porosodni és a teljes, közel 1800 képből álló életművét felajánlotta a Fortepannak, ahová egy évvel ezelőtt kerültek ki a fotók. Ezek között több fürdős, strandos témájú felvétel is található.

A lentiek közül a legtöbb a Széchenyi Gyógyfürdőben készült, 1973-ban. Kereki Sándor összes képét itt találják.

Kereki sándor Széchenyi fürdő sakk

Kereki Sándor Széchenyi Gyógyfürdő

Kereki Sándor termálmedence

Kereki Sándor termálfürdő sakk

Kereki Sándor termálvizes medence

Kereki Sándor Széchenyi Gyógyfürdő sakk

Kereki Sándor strandolók 1968

Széchenyi Gyógyfürdő 1973 Fortepan