• Hatszázötven millió forintból újítják fel a vasútállomás épületét Gyulán.

  • A munkálatok idén nyáron kezdődnek el és várhatóan egy évig tartanak.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta, 2015-ben kezdődtek a műszakilag és esztétikailag is erősen leromlott állapotú épületről a tárgyalások a Magyar Államvasutakkal (MÁV) és a kormánnyal, 2020-ban készültek el a végleges tervek, 2021 nyarán kaptak jogerős építési engedélyt.

A felújítás során visszaállítják az épület eredetihez hasonló, Monarchia-korabeli állapotát, a tetőszerkezetét és a homlokzatot. Az utasforgalmi területeket korszerűsítik, akadálymentesítik; de alul- és felüljárók nem lesznek – közölte a politikus.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, az eredeti tervek nem maradtak fenn, Monarchia-korabeli fényképek alapján készültek el a tervek az épület felújításáról. Az épületet jelenlegi formájába 1966-ban építették át.

Kifejtette, az önkormányzat az uniós TOP Plusz program fenntartható városfejlesztési keretéből pályázik majd az állomás környezetének a felújítására. Az állomás előtti csomópontban körforgalmat és valamennyi irányba kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket alakítanak ki. Az épület előtt 14 ezer négyzetméter térburkolatot helyeznek le és 2 ezer négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki.

Az épület mellett 56 személyautónak és 3 taxinak alakítanak ki parkolóhelyet, továbbá 3 busz megállóhelye is itt kap helyet. A felújítás része lesz a teljes közműcsere és a közművek átépítése is. A tervek idén június végéig készülnek el a korábbi, MÁV-val, Volánbusszal és a Magyar Közúttal egyeztetett koncepció alapján.

A városvezető megjegyezte, „a vasútállomás a város kapuja”, a felújítás az ide látogató turisták miatt is fontos. Kovács József elmondta, lobbiznak azért, hogy a Szeged-Békéscsaba vasútvonal tervezett villamosítását hosszabbítsák meg Gyuláig, hogy a békési fürdővárosba vonattal érkező turistáknak a megyeszékhelyen ne kelljen átszállniuk.

(MTI)

Ide kattintva olvashat arról, hogy miért érdemes idén tavasszal gyulai üdülést tervezni!