Közösségi kerékpáros rendszert vezetett be Hévíz. A város négy pontján felvehető, illetve letehető biciklik egyelőre külön díj nélkül használhatók.

Miközben a MOL Bubi nevű fővárosi közbringarendszer elindítása szoftverproblémák miatt tolódik, addig Hévízen mostantól már működik egy hasonló szolgáltatás. A Hévíz.hu-n olvasható információk szerint a HeBi (Heviz Bike) nevet viselő közösségi kerékpáros rendszer négy dokkolóállomáson érhető el. Ezek a Festetics Fürdőháznál, a nagyparkolónál, az egregyi városrészen, valamint a városháza előtt találhatók. Első körben 30 biciklit helyeztek ki, amelyek bármelyik dokkolóállomáson felvehetők, illetve letehetők.

Hévíz bicikliA GPS-jeladóval felszerelt HeBi kerékpárok egy kártya segítségével használhatók, amiket ezer forint kaucióért lehet beszerezni a Tourinform irodában. Magáért a használatért egyelőre nem kell fizetni. A későbbiekben 300 forint / óra alatti díjat szeretnének bevezetni.

Heviz Bike

Átadták a HeBi bicajokat (Fotó: Hévíz.hu)

A biciklis projektet egy horvát-magyar együttműködés keretében valósították meg, amelynek révén a horvátországi, 23 ezer lakosú Kapronca településen is bevezetnek egy hasonló rendszert. A beruházás Hévízre eső költsége 95 millió forintot tett ki, aminek 95 százalékát pályázati forrásból fedezték.