Repülőtér Bükfürdő mellett, nyugati befektetők pénzéből? A megyei pártvezetés majdnem ellehetetlenítette a gyógyfürdő melletti magánkemping építését? Ezek kapcsán emlegették az esti híradóban Bükfürdőt 25 éve.

Bükfürdő 1988

Képeslap 1988-ból (Forrás: egykor.hu)

Egy 1988 végén és egy 1989 tavaszán készült híradófelvételre bukkantunk, amelyeken Bükfürdő látható. Az első tudósítás egy tervezett reptér építése kapcsán készült. Mint kiderült, ez azért lenne remek ötlet, mert még több jómódú vendéget hozhatna és külföldi befektetők is szívesen részt vennének a reptér kialakításában. Mondjuk azon kívül, hogy mindenki nagyon örülne egy repülőtérnek, sok konkrétumot nem tartalmaz a videó. Inkább a településről készült korabeli felvételek miatt érdekes. Látszik a kültéri gyógyvizes medence, valamint néhány, már akkor is működő szálloda.


A reptérből végül nem lett semmi. A következő felvételen lévő kemping viszont még mindig működik. A létesítmény átadása azért volt különleges esemény, mert nem állami cég, hanem vállalkozó(k) nyitották. Eleve úgy indul a tudósítás, hogy emiatt a megyei vezetők majdnem le is állították az építkezést, végül a társasági törvény életbe lépése mentette meg a projektet. A felvételek szerint már akkor álldogált néhány lakóautó a kempingben, amelytől európai szintű szolgáltatást várhattak a turisták – ezt leginkább a WC jelképzete. Akkor újdonságnak számított az is, hogy a lakókocsikat akár egész évre a kempingben hagyhatta a tulajdonosa.

Bükfürdő régi gyógyvizes medence

A kültéri gyógyvizes medence 1988-ban

Bükfürdő 1989

Bükfürdő 1989-ben

Bükfürdő kemping

A magánkemping első vendégei