• A fedett fürdőt már az előttünk álló télen, a strandmedencéket jövő tavasszal adják át Bábolnán.

  • A termálfürdő mellé egy tanuszodát is szeretnének építeni.

A Komárom-Esztergom megyei Bábolnán jelentős idegenforgalmi, illetve szabadidős beruházás zajlik. Ez három elemből tevődik össze. Hasznosítani fogják az 1983-ban megtalált termálvizet, ami egyébként gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik és hosszú évtizedek után végre lehet a városnak egy fürdője.

A termálvízzel jelentős mennyiségű metán is a felszínre kerül, amire alapozva egy kiserőművet építenek. Ezzel biztosítják a termálfürdő, a főzőkonyha és a sportcsarnok energiaellátást. A kiserőmű és a termálfürdő szomszédságában pedig egy szabadidőparkot is kialakítanak. Itt futópálya, edzőpálya, teniszpálya, tanösvény, csónakház, apartmanként hasznosítható faház épül, valamint két dísztavat is kialakítanak, amit majd a fürdő felesleges vizével töltenek.

A bábolnai termálfürdő, metángázos erőmű, szabadidőpark hármas már javában épül. Viszont van még egy 5000 négyzetméteres parlagon heverő terület a termálfürdő mellett, ahová egy fedett tanuszoda építését tervezik, tanmedencével és úszómedencével. Az ígéretek szerint ehhez állami támogatást fog kapni Bábolna.

Bábolna termálfürdő strandfürdő épülA helyi televízió tudósítást közölt az építkezések állásáról. Ebben Horváth Klára, a település polgármestere újabb információkat is megosztott a folyamatban lévő beruházásokról.

A kiserőmű már 95 százalékban elkészült, a fürdőépület készültsége nagyjából 80-90 százalékos, a szabadidőpark készültsége 60-70 százalékos. Az erőműhöz és a szabadidőparkhoz uniós támogatást is kapnak, a fürdőt pedig saját erőből és hitelből valósítják meg.

Mindezeknek az együttes költsége 3,5 milliárd forintot tesz ki. Ebből 800-900 millió forint az EU-s támogatás mértéke, 1,2 milliárdot hitelből állnak, a fennmaradó 1,5 milliárd forintos összeget pedig a város spórolta össze.

A fentiekből számunkra nyilván a termálfürdő a legérdekesebb. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, hogy a jövő héten elkezdődik a szaunavilág építése, amivel szeptember végére végeznek. Hamarosan meghatározzák a belépőjegyek árát, valamint a nyitvatartás idejét is, továbbá pályázatot írtak ki az étterem és a büfék üzemeltetésére.

Mikor nyit a fürdő? Ez két ütemben várható. A fedett részt már a télen megnyitnák. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint hivatalosan januárban nyithat meg a fürdő, de próbaüzemben már előtte is használhatják a vendégek. A fürdő szabadtéri részének megnyitását pedig jövő év április-május táján tervezik.

UPDATE: időközben kiderült, hogy télen még nem, hanem majd csak tavasszal nyitják meg a fedett fürdőt.

A leendő bábolnai termálfürdő télen is üzemelő fedett részlegében három medence lesz. Egy élményelemekkel is felszerelt termálvizes medence, valamint két gyógyvizes ülőmedence – 32 és 36 Celsius-fokos vízzel töltve. A fürdőépületen belül lesz a szaunavilág is. A szabadtéri részen pedig három medencét és egy spray parkot (vízi játszóteret) alakítanak ki.

A Bábolna Tv teljes tudósítását itt tekinthetik meg: