• 1965 kora őszén kétmedencés kis fürdőt adtak át Zalakaroson.

  • Manapság már az ország legismertebb termálfürdői közé tartozik a zalakarosi létesítmény.

  • Első alkalommal adták át a Zalakarosi Fürdőért díjat.

Zalakaroson 1963 nyarán találtak termálvizet. A feltörő forró vizet mezőgazdasági célokra – melegház fűtésére – szerették volna használni, de már akkor felmerült egy fürdő kialakításának is a gondolata. Ahhoz képest, hogy a fürdőépítés ötletétől a megvalósításig sokszor hosszú évtizedek is elteltek (elég csak Bábolnára gondolni), Zalakaroson nem is kellett sokat várni a termálfürdő megnyitására.

A víz feltörésétől számítva erre alig több mint két évvel később, 1965. szeptember 5-én került sor, azaz pont tegnap ünnepelte megnyitásának 54. évfordulóját a fürdő. Ebből az alkalomból egy ünnepséget tartottak a fürdőben, amiről a Kanizsa Tv is beszámolt.

Az 1965-ben két szabadtéri medencével megnyitott létesítményből mára az ország egyik legismertebb termálfürdője lett. Ennek köszönhetően pedig a termálfürdős települések sorában – a belföldi vendégéjszakák száma alapján – a második legkedveltebb üdülőhelynek számít Zalakaros.

Az 54. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen első alkalommal adták át a Zalakarosi Fürdőért díjat. Az elismerést olyanoknak ítélik oda, akik kiemelkedő teljesítményükkel járultak hozzá a fürdő fejlődéséhez. Az elismerést Krampek Mihály és a néhai Hegyi László kapta.

Krampek Mihály az 1990-es évek elején műszaki igazgató-helyettesként kezdett dolgozni a Zalakarosi Fürdőben. Később a társaság műszaki igazgatója lett, 2014-től 2018 elejei nyugdíjba vonulásáig pedig a vezérigazgatói posztot töltötte be. Hegyi László 1972-től dolgozott a termálfürdőben, majd 1990-től 2010-es nyugdíjazásáig a fürdő műszaki működéséért felelős TMK-vezetője volt. A szakember idén augusztus elején hunyt el, ezért az elismerést özvegye és lánya vette át.

Zalakarosi Fürdő gyógycentrumEgy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy az 1960-as és 1970-es években milyen volt a Zalakarosi Fürdő megnyitásának sajtóvisszhangja. Ezt ide kattintva olvashatja.

A mostani díjátadóról a Kanizsa Tv által készített tudósítást itt tekintheti meg: