• Jelentősen javulhat a Balatonhoz közeli Csisztafürdő megközelíthetősége.

  • Már rendelkezésre áll a kisvasút fürdőhöz vezető ágának felújításához szükséges összeg.

A Somogy megyében található Buzsák település Csisztapusztának nevezett külterületi részén 1956-ban találtak termálvizet. Erre alapozva nem sokkal később egy fürdő is megnyitotta a kapuit. Bár a termálfürdő légvonalban közel – mintegy 5 kilométerre – található a Balatonról, a megközelíthetősége a tó irányából meglehetősen nehézkes volt, s az is mind a mai napig.

Ennek ellenére, hamar népszerűvé vált a kis termálfürdő a környékbeliek és a turisták körében is. A népszerűvé válásához hozzájárult az 1950-ben épített kisvasút, ami érintette Csisztapusztát is. A vasutat eredetileg mezőgazdasági célokra hozták létre, utasokat csak a csisztai termálvíz felfedezését követően kezdett el szállítani.

Voltak olyan évek, amikor Balatonfenyves és Csisztafürdő között napi nyolc járat közlekedett oda-vissza. A kisvasút csisztai ágának állapota azonban az évek során nagyon leromlott, emiatt 2002-ben a Központi főmajor és a fürdő közötti szakaszt lezárták.

Csisztapuszta kisvasútAz elmúlt közel két évtizedben számos alkalommal felmerült, hogy felújítják a vonalat. A megnyitás felé tett fontos lépés volt, hogy Balatonfenyves 2016-ban pályázatot nyújtott be a vasútvonal felújítására. Idén év elején ehhez 650 millió forint forrást már kaptak, azonban napokban döntés született a munkálatokhoz szükséges további 2,1 milliárd forintnyi állami támogatásról is.

A 2,1 milliárd forintból magát a pályát újítják fel. A 650 millió forintból pedig Csisztafürdőnél épül egy állomásépület, ami a majd a kerékpáros turizmus igényeit is kiszolgálja. Ez utóbbi már csak azért sem rossz ötlet, mert Fonyód és a termálfürdő között egy bicikliút is épül.

Mikortól lehet majd ismét vonattal menni Balatonfenyvesről Csisztára? Nos, a jelenlegi ígéretek szerint 2021-re készülhet el a vonal teljes felújítása. Azaz 19 évnyi szünet után indulhat el újra a vonatközlekedés ezen a szakaszon.