Áprilisban mintát vettek a tó vizéből, ami kiváló minősítést kapott. Nem csoda, hiszen hetente kétszer kicserélődik a teljes vízmennyiség.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet strandszezon előtti tájékoztatása szerint a hazai szabadvízi fürdőhelyek többségében tökéletes a víz minősége. Kifogással csak néhány Tisza-menti strand esetében éltek. A Balaton és a többi hazai tó körül található strandok többnyire kiváló és jó minősítést kaptak. Miután a Hévízi-tó is szabadvízi fürdőhely, ezért a vizsgálat keretében annak a vizét is megvizsgálták a szakemberek, s a termálvízű tó az április 22-i mintavétel alapján kiváló vízminőségnek örvend.

Ez egyébként nem meglepő, hiszen ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk (9 meglepő termálfürdős tény) a Tófürdő vízhozama másodpercenként meghaladja a 400 litert. Ennek köszönhetően pedig a tó teljes vízmennyisége 3,5 nap alatt kicserélődik. A Hévízi-tó vízminőségének megőrzését biztosítja az is, hogy 50 hektárnyi véderdő veszi körül. Valamint az is, hogy a vízgyűjtő területén jelentős ipari, vagy mezőgazdasági szennyező források nincsenek.

Hévíz TófürdőKevésbé köztudott, de a Hévízi-tó felesleges termálvize közvetve a Balatonba kerül. A gyógytó vize ugyanis északon az úgynevezett Ó-Berek-csatornába, délen a Hévíz-folyás irányába távozik. Mindkét útvonalon át a víz a Zala-folyóba, onnan pedig a Kis-Balatonon keresztül a Balatonba jut.