• Múlt hétvége óta újra nyitva a Földesi Termálfürdő.

  • A hárommedencés kis nyugis termálstrand továbbra is rendkívül kedvező jegyárakkal várja a vendégeket.

Az ország más részein élők irigykedve figyelhetik Hajdú-Bihar termálfürdős kínálatát. Itt nemcsak hatalmas fürdőkomplexumok, hanem rengeteg hangulatos kis termálfürdő is üzemel, ráadásul utóbbiak többsége egészen olcsó belépőárakat kínál. Ezek közé tartozik Földes nagyközség szabadtéri medencés termálfürdője is.

Maga a település Debrecentől 35 kilométerre, Hajdúszoboszlótól 24 kilométerre délnyugatra található. A termálfürdőt az 1960-as években nyitották meg és három medence áll a vendégek rendelkezésére, két termálmedence és egy úszómedence.

A Földesi Termálfürdőt a tavalyi évhez hasonlóan idén is a pünkösdi hétvégére nyitották meg, azaz múlt hétvége óta látogatható. Június 14-ig még az előszezoni nyitvatartás van érvényben, hétköznap nem érdemes korán érkezni, mert 14 óra és 19 óra között vannak nyitva. Hétvégén 19:30-kor zárnak, de már reggel 9 órakor nyitnak. Június 15-től pedig a hét minden napján 9:00 és 19:30 között lesz látogatható a termálstrand.

A belépőárak ugyan emelkedtek a tavalyi szezonhoz képest, de még így is az olcsóbbak közé tartoznak. A nem helyi lakosoknak egy felnőtt napijegy 1700 forintba, diákoknak és nyugdíjasoknak kereken 1000 forintba kerül. A családi belépő 1 felnőttnél és 2 gyereknél 3000 forint, 2 felnőttnél és 1 gyereknél 3800 forint. A földesi lakosoknak ezekből az árakból még kedvezményt is nyújtanak, illetve 16 óra után is olcsóbbak a belépők. Olyankor például egy felnőtt jegy is csak 1000 forint, helybélieknek 700 forint.

Földesen magas sótartalmú, alkáli-kloridos, jódos-brómos termálvíz tör a felszínre. Már ránézésre is ugyanaz az aranybarna termálvíz, ami jellemző a térség termálfürdőire.

Sokak szemében a földesi fürdő vonzerejét a retrós hangulata jelenti. Ugyanakkor a tulajdonos önkormányzat azért fejlesztené is a termálfürdőt. Mindezt úgy, hogy közben megőrizzék a családias hangulatát. Erről Jeneiné dr. Egri Izabella, a település polgármestere beszélt még kora tavasszal a Cívishírnek.

„Ez egy szezonális strand, ezért ráfizetéses. Idővel szeretnénk egy gazdaságosabb megtérülést kialakítani, amely az egész éves működést jelentené, és ebben is nagyon fontos a geotermikus fűtési lehetőség. Szeretnénk fedett medencéket, köztük gyógyvizeseket is, továbbá biztosítani az úszási lehetőséget is” – említette a polgármester.

A tavaly nyáron készült fotókat köszönjük Mázló Editnek.

termálvizes medence Földes község fürdőjében

úszómedence a Földesi Termálstrandon

termálvizes medence a Földesi strandon

Pest megye egyik olcsó termálstrandjáról itt olvashat.

Sok fürdőben tartanak éjszakai fürdőzéseket, itt olvashat róluk.