• Egy látványos és egy kevésbé látványos, de fontos beruházás valósulhat meg a Várfürdőben.

  • Az egyik a vízellátás, a másik a családbarát szolgáltatások miatt fontos.

Két fejlesztés vált időszerűvé a Gyulai Várfürdőben. Az egyikből nem sokat látnak majd a fürdőzők, de a biztonságos vízellátás szempontjából nagyon fontos: felújítják az 1959 óta működő I-es számú termálkutat. Ennek során a kompresszoros megoldás helyett búvárszivattyúsra fognak átállni.

A másik fejlesztés a fürdő szabadtéri részére vonatkozik, ugyanis a gyermek strandmedence átépítését tervezik. Ennek során a mostaninál modernebb, gyermek élmény- és pancsolómedencét alakítanának ki. Ezen felül a fürdő parkjában található száraz játszóteret is bővítenék.

November végén Gyula város önkormányzata 21,3 millió forintos törzstőke emelésről döntött a fürdőt működtető Gyulai Várfürdő Kft. esetében. Ez biztosítja a termálkút felújításával, valamint a megújuló gyermekmedence tervezésével kapcsolatos költségeket. Utóbbi várhatóan majd a 2019-es szezonra fog elkészülni.

Gyula gyermek víziparadicsomA tulajdonos önkormányzat részéről a tőkeemelésére azért volt szükség, mert az AquaPalota élményfürdő miatt jelentős hiteltörlesztési kötelezettsége van a fürdőnek. Az elmúlt két évben 282 millió forint tőkét, illetve 56,8 millió forint kamatot fizettek vissza a hitelből. Így viszont fejlesztéseket vagy az önkormányzat támogatása, vagy pályázatok révén tudnak megvalósítani a gyulai termálfürdőben.

A szabadtéri gyermekmedence felújítása egyébként azért válik szükségessé, mert a kapacitása már szűkösnek számít. Ráadásul a jelenlegi formájában inkább csak az 1-9 éves korosztály számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget a medence.

A terv az, hogy a felújítás után akár a 10-14 éves korosztálynak is izgalmas vizes élményelemeket tudjon kínálni a fürdő. A medence vízfelülete körülbelül a duplájára fog nőni, és egy 8-10 méter magas – csúszdás, vízágyús, mászókás – résszel bővül.

A helyi televízió tudósítását itt tekintheti meg: