• 2007 utolsó napjaiban nyitották meg a Gelsei Termálfürdőt.

  • Viszont már több mint két éve zárva van.

  • Talán akkor rendeződik a fürdő sorsa, ha a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerül az épület.

  • A helyiek már akkor is örülnének, ha úszásoktatásra lehetne használni a fürdőt.

Gelse termálfürdő2012. november 20-án volt utoljára nyitva a Zala megyében található Gelsei Termálfürdő. Hiába rendelkezik a kis falu közel 40 Celsius-fokos, magas jódtartalmú termálvízzel és egy modern fürdőépülettel, egyelőre nem tudni mikor nyithat meg újra a fürdő.

A gelsei termálprojekt még 15 évvel ezelőttre nyúlik vissza, a szomszédos Pölöskefővel összefogva akkor alakították át termálkúttá a már meglévő, korábbi sikertelen olajkutatás után hátramaradt 900 méter mély kutat. A fürdő megépítésére jó néhány évet várni kellett, s igazából a mostani problémák gyökerét az akkori döntés jelenti, ugyanis a létesítmény építéséhez szükséges egymilliárd forintot döntő részben hitelből teremtette elő a település.

Gelse termálfürdőA termálfürdőt végül 2007 karácsonyára nyitották meg. Azonban nem tett jót nekik a 2008-ban érkező válság, de az sem, hogy a környéken több fürdő is működik. Az már csak hab a tortán, hogy jelentős szálláskapacitás sem volt a településen.

Gelse termálfürdőAz adósságteher miatt 2010-ben gyakorlatilag csődöt jelentett a település. Egy idő után a fürdőt is be kellett zárniuk, s ugyan 2012-ben újra meg tudták nyitni, de az év végén megint be kellett zárniuk.

A Zalai Hírlap most utánanézett, hogy mi a helyzet a Gelsei Termálfürdővel. A rossz hír az, hogy az önkormányzat önmagában nem tudja “feltámasztani” a fürdőt, hiszen egy új szabályozás miatt veszteséges tevékenységet nem folytathatnak, márpedig a fürdő soha nem termelt nyereséget. Eladni pedig a meghirdetett 940 millió forintos áron nem sikerült. Az épület emiatt az adósságrendezési eljárás végén a fürdőépítéshez hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerülhet.

Márpedig az MFB nem először kerül olyan helyzetbe, hogy az ölébe hullik egy termálfürdő, ugyanez történt az egerszalóki Saliris Resort szálloda és fürdő esetében is, amit már évek óta működtetnek. Nagy kérdés, hogy adott esetben meglépnék-e ugyanezt a gelsei fürdőnél is.

Gelse termálfürdőA Zalai Hírlap cikke szerint egyébként az önkormányzat már jó ideje abban lát menekülési utat a fürdő számára, hogy tanuszodaként nyissák meg újra, amihez elvileg lehetne támogatást szerezni. Pláne, hogy így Gelsén megoldható lenne a helyi és a környékbeli gyerekek úszásoktatásra, egyelőre azonban pénz helyett csak ígéreteket kaptak ehhez.

A jó hír egyébként az, hogy az épületet karbantartja az önkormányzat, így az állagromlásnak semmi jele. Elvileg minimális beruházással bármikor újra ki lehetne nyitni a Gelsei Termálfürdőt.


Hol van Gelse?

Nagykanizsától 17, Zalakarostól körülbelül 20 kilométerre. Az 1110 lakosú falut érinti a Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal, így vonattal is megközelíthető. Egyébként kifejezetten szép helyen, egy völgyben fekszik a település. Nem véletlen, hogy az eredeti tervek szerint a fürdőt “Gelse Termálvölgy” néven tették volna ismertté.

Gelse térkép