• A Sárvári Termálfürdő igazgatója szerint a hazai fürdőknek jót tesz a gyenge forint.

  • Több cseh, szlovák és osztrák vendég érkezhet.

  • Ami kell is, mert kompenzálni kell a kieső orosz forgalmat.

A gyenge forint idén is jót tehet a belföldi turizmusnak, s így a hazai fürdőknek is. Ennek a kevésbé örömteli hozadéka, hogy megdrágítja a külföldi utazásokat, így a hazai úti célok felé terelheti a lakosságot. Ennél viszont már kedvezőbb hatás, hogy a külföldiek számára is olcsóbbá válnak a magyarországi üdülések, tehát erősödhet a beutazóforgalom.

Vancsura Miklós, a Sárvári Termálfürdő igazgatója szerint ennek köszönhetően idén növekedhet a hazai fürdőkben a cseh és a szlovák vendégek száma, valamint több osztrák nyugdíjas érkezését reméli. A korábban a Magyar Fürdőszövetség elnöki tisztségét is betöltő szakember szerint ennek a folyamatnak azok a fürdők lehetnek a nyertesei, amelyek nem csak egy-egy nemzetközi régióra koncentrálnak.

Már csak azért is jó lenne, ha az említett országokból valóban több vendég érkezne, mert valamivel kompenzálni kell az orosz turisták várhatóan visszaeső létszámát. Az ország számára fontosak az Oroszországból érkező vendégek, ugyanis eddig éves szinten 60-70 milliárd forintot hagytak a magyar szálláshelyeken. A rubel viszont az elmúlt időszakban 40 százalékkal gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest, emiatt az orosz turisták számára rendkívüli módon megdrágultak a külföldi utak.

Sárvári FürdőVancsura Miklós úgy látja, hogy a hazai fürdőhelyeknek nem elsősorban a külföldi, hanem a hazai turistákra kell fókuszálniuk, a fürdővendégek zöme ugyanis belföldről érkezik. A Sárvári Termálfürdő igazgatójának kalkulációja szerint a közel 200 jelentősebb hazai fürdőhelyen évente 31 millióan vesznek jegyet, amiből kétmilliót tesznek ki a külföldi vendégek. Vancsura szerint a hazai turistákat elsősorban egészségmegőrző és családi programokkal lehet becsábítani a fürdőkbe.