• Előre nem látható problémába ütközött a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőt építő cég.

  • Emiatt drágul a fürdő kivitelezése.

Több mint tíz év szünet után nyithatja meg újra kapuit a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő. A nyitás pontos időpontjáról eddig annyit lehetett tudni, hogy két részben tervezik átadni a felújított és kibővített fürdőt. Elvileg az első ütemet már idén év végén átadják a fürdőzőknek, a teljes létesítményt pedig jövő nyáron vehetik birtokba a vendégek.

Nem tudni, hogy az átadás tervezett időpontját hátrányosan befolyásolja-e, de a fürdő felújítása, illetve újjáépítése során történt némi fennakadás. Ez a tegnapi Közbeszerzési Értesítőből derült ki.

Pesterzsébeti StrandfürdőA különleges, jódos-sós vizéről ismertté vált fürdő Pesterzsébet Gubacs nevű része és a soroksári Duna-ág között fekszik. A fürdő ugyan a folyónál 1,5-2 méterrel magasabban, de attól csak 50 méterre található. A folyó közelsége miatt a talajvíz szintje gyakorlatilag megegyezik a folyó vízszintjével, emiatt talajmechanikai vizsgálatokra volt szükség. A fúrások azonban 3-4 méteres mélységben rendre elakadtak egy nagyon kemény mészköves rétegben.

Ezért a kivitelezést végző E-Builder Kft.-nek egy, az eredeti tervektől eltérő megoldást kell alkalmaznia az alapozás víztelenítésére. Az úgynevezett nyílt víztartályos víztelenítési módszer azonban megdrágította a munkálatokat. Ahogy írják: „a munkatér határolás fenti módja nem volt sem a tervezési program, sem a kivitelezési pályázat része. A határoló szerkezetek tervezése és kivitelezése az új épületrészek kivitelezését hátráltatta.”

A drágulás egészen konkrétan azt jelentette, hogy a fürdő újjáépítésére eredetileg szánt nettó 3,07 milliárd forintos keretet 3,44 milliárd forintra emelték. Azaz mintegy 370 millió forinttal kell többet fordítani az építkezésre.

Pesterzsébet strandfürdő régenA pesterzsébeti fürdő területén már az 1920-as években működött egy fürdő, de akkor még a jódos-sós gyógyvizet nem ismerték. Később, a fürdő bővítése miatt fúrtak egy kutat és ekkor bukkantak rá a különleges vízre. A magas jód, bróm és konyhasó tartalmú víz mindössze 15 Celsius-fokosan tör a felszínre, de egy 42 Celsius-fokos termálkút is található ezen a területen.

A felújítás során megtartják a régi kupolás főépületet, valamint a strandi rész hullámfürdőjét. A fedett részlegben jódos és termálvizes medencék, gyermekmedence, kiúszós medence és egy gyógyászati részleg kap majd helyet. A szabadtéri részen pedig élménymedencét, valamint gyermekmedencét is építenek.

A fedett részlegben így összesen 9 medence lesz, de ha a két Kneipp taposómedencét is hozzászámoljuk, akkor tizenegy. A szabadtéren pedig három medence – valamint a fedett fürdő kiúszós medencéje – áll majd a fürdőzők rendelkezésére.

Pesterzsébet jódos sós fürdő terv