• Az első napok vendégforgalmáról, a látogatók védettségi igazolvánnyal kapcsolatos tájékozottságáról is megkérdeztük a Kehida Termált.

  • Nagyot lendítene a helyzetükön, ha legalább a környező országok által kiállított védettségi igazolványt elfogadhatnák.

Május elsején az elsők között nyitották meg újra a kehidakustányi Kehida Termált. Ebbe beleértve nemcsak a fürdőt, hanem a hozzá kapcsolódó szállodát is. Megkérdeztük a nyitást követő első tapasztalataikról Horváth Benedeket, a Kehida Termál marketing managerét.

A szakember elmondása szerint nagy megkönnyebbülés volt számukra, hogy végre nyithattak, még akkor is, hogy nem számítottak rá. Az elmúlt hónapokban elkezdett felújítási munkálatok nagy részét az eredeti tervek szerint pünkösdre fejezték volna be, de a dolgozóik éjjel nappal takarítottak, hogy minden rendben legyen a nyitásra.

A Kehida Termál egyébként 2020 tavaszán is az elsők között nyitott újra, igaz akkor kezdetben csak a kültéri medencéket használhatták a fürdőzők. „Nagyon nagy különbség tavalyhoz képest, hogy a zárlat sokkal hosszabb ideig tartott, így sokkal nagyobb volt az igény, hogy végre kimozdulhassanak az emberek, illetve idén nyithattuk a beltéri részt is. Egyedüli korlátozást a védettségi kártya jelentette, de még így is legalább háromszor-négyszer annyian jöttek nyitáskor mint tavaly. Azt azért tegyük hozzá, hogy ez nem jelent nagy számokat, 200-300 vendégünk volt az első hétvégén, naponta. Ez jelentősen elmarad a békeidőbeli számoktól. Általában ilyenkor 500-800 között szokott lenni a napi vendégforgalom” – tudtuk meg Horváth Benedektől.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban rengeteg konfliktusuk volt. „Volt példa, hogy a helyszínen valaki szeretett volna bemenni kártya nélkül, de a jellemző, hogy online jelzik a vendégek a felháborodásukat. Illetve azt sem lehet igazán kijelenteni, hogy ismernék a szabályokat, bár véleményünk szerint minden híradásban, közösségi médiában volt erről szó. Őszintén nagyon meglepődtünk azon az elsöprő negatív hullámon ami ért minket. Hat hónapon keresztül viseltük a járványügyi védekezés terheit, más iparágakhoz mérten úgy gondoljuk, sokkal többet kellett áldoznunk, rengeteg szolgáltató a túlélésért küzd, nem szerettünk volna mást, csak egy kis levegőhöz jutni. Erre alkalmas a védettségi kártya, hogy ebben az átmeneti időszakban tudjunk fogadni vendégeket” – hangsúlyozza Horváth Benedek.

Kehida Termál beltéri medencékA szállodai foglaltságnál szükség van pár hetes „felfutásra”. A foglaltságuk nyilván most még lényegesen elmarad a megszokotthoz képest, nagyon jót tenne nekik és a többi szállodának is, ha legalább a környező országok által kiállított védettségi igazolványt elfogadhatnák.

Például a Kehida Termál szálláskapacitásának az 50 százaléka le van kötve júniusra külföldi irodák által, akik jelezték, hogy a vendégeik rendelkeznek oltási igazolással. „Hatalmas veszteség lenne, ha nem fogadhatnánk őket. Szerencsére sokat élénkült az érdeklődés, és sokat változik a foglaltság napról napra. Elsősorban nyárra indultak be a foglalások, de május közepétől már látunk bízható számokat” – tette hozzá.