• Egyelőre három medencét nyitnak meg Hódmezővásárhelyen.

  • A demjéni és a kehidakustányi fürdő is nyit a május 4-én kezdődő héten.

  • A Fürdőszövetség viszont a hazai fürdők és fürdőzők türelmét kéri a részletszabályok tisztázatlansága miatt.

Kedden, azaz május 5-én, reggel 6 órakor megnyitja kapuit a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő három kültéri medencéje. A fürdő március 17. óta tartott zárva. Azt egyelőre nem tudni, hogy a belépőjegyek árait miként érinti a csökkentett kínálatú nyitvatartás.

Ez azt jelenti, hogy a május 4-én kezdődő héten három termálfürdő már biztosan látogatható lesz. Hétfőn nyitják meg a Demjéni Termálfürdőt, kedden a hódmezővásárhelyi létesítményt, pénteken pedig a kehidakustányi Kehida Termált.

A Magyar Fürdőszövetség által kiadott közlemény szerint egyébként nem kell kapkodniuk a fürdőknek a nyitással, mert még sok a tisztázandó kérdés.

A Fürdőszövetség arra kérte a hazai fürdőket, hogy egyelőre higgadtan értelmezzék a kormányrendeletet, továbbá lehetőleg várják meg a kormányzati részletszabályokat (például medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok). Ezek ismerete nélkül felelősen nem nyitható meg fürdőlétesítmény a vendégek előtt – írják a közleményükben.

A Fürdőszövetség már kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a megjelent rendelet pontosítását, a nyitás feltételeire vonatkozó részletszabályok gyors közzétételét.

termálvíz hőmérséklete

“A fürdővendégektől tisztelettel kérünk még néhány nap türelmet, most a kapkodás lenne a legrosszabb választás. Biztosíthatunk mindenkit, hogy ki fognak nyitni a fürdők, lehet majd biztonságosan fürdőzni, strandolni, de addig még sok fontos kérdés vár tisztázásra.

A legtöbb fürdő eleve úgy tervezte a tavaszi felkészülési és karbantartási munkálatait, hogy május végén, Pünkösdkor fog majd újranyitni. A fürdők szinte mindegyike kényszerű üzemszünetet tart, a biztonságos és felelősségteljes működéshez jellemzően két-három hétre is szükség van. Mivel a jelenleg belátható időszakban még nem várható tipikus strandidő, a strandok tömeges nyitásának kérdése még pár napig biztosan nem is lesz aktuális” – olvasható a szakmai szövetség közleményében.