• A buszpályaudvar az eddigi központtól 450 méterre, a Flavius üzletház mellett kapott helyet.

  • A létesítményt Hévíz város önkormányzata egy pályázati támogatásnak köszönhetően építette meg.

A munkálatok egy jelentős szakasza zárult le május végére, s bár a teljes készültségre még várni kell, a buszok június elsejétől már az új központból közlekednek és ide is érkeznek – olvasható a város honlapján. Mindezt a helyszínen tartott sajtórendezvényen jelentette be Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és Papp László, a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese jelentette be.

Papp Gábor elmondta, hogy nagyon régi vágya valósul meg Hévíznek azzal, hogy a tófürdő közvetlen közeléből, a város szívéből kitelepíti a buszpályaudvart és új, modern központot hoz létre. „A korábbi években egy sikeres NYDOP-pályázatnak köszönhetően, hosszas és körültekintő mérlegelés után a Flavius üzletház melletti területen létrehoztuk egy alpályaudvart a helyi buszközlekedés bonyolítására, ennek bővítésével jöhetett létre aztán az új pályaudvar, amelynek kialakításához a Település- és területfejlesztési operatív program keretéből nyert el 700 millió forint támogatást a város önkormányzata. A pályázat a Volánbusszal konzorciumban valósul meg, 24 millió forintos kormányzati többlettámogatással” – mondta a polgármester.

Ez a pályázat a „Hévíz Városának fenntartható közlekedésfejlesztése” címet viseli, s a pályaudvar kialakítása mellett kerékpárút létesítése is kapcsolódik hozzá, utóbbi helyszíne a Vörösmarty utca. Itt az úttest kiszélesítésével és a csapadékvíz-elvezetés megoldásával 800 méter hosszú kerékpárút épül mindkét oldalon. A nyugati városrész irányába vezető sávok lehetővé teszik majd az oktatási intézmények kerékpáros megközelítését is.

Ami az új pályaudvart illeti: azt a Volánbusz Zrt. által támasztott előírásoknak megfelelve alakította ki a kivitelezést végző Fitotron System Kft. A fejlesztés kapcsán a buszpályaudvar zónájában az út mellett 2 beállós párhuzamos érkező – várakozó és a meglévővel együtt összesen 7 beállós 45 °-os, induló – buszbeálló készült el ez idáig. Emellett fogadóépület, valamint esővédő tetőszerkezet létesül a szabadtéri várakozófelület (peron) fölé, a meglévővel azonos műszaki kialakítással. A fedett zónában 20 kerékpár számára kerékpártámasz lesz telepítve, esővédő tetővel, kamerás megfigyeléssel. Ezen túl bérelhető kerékpár dokkoló található a szomszédos közparkolóban.

A régi buszpályaudvar esetében az önkormányzat és a Volánbusz területcserét hajt majd végre, így a gyógytó közvetlen szomszédságában lévő jelenlegi pályaudvar helyén, az épület átalakításával – egymilliárd forintos gyógyhelyfejlesztési pályázatából – turisztikai információs központot és rendezvényteret hoz létre a város. Jelenleg tárgyalások folynak a Volánbusz Zrt-vel helyijáratú közlekedés megvalósítására is – árulta el a polgármester.

A Volánbusz részéről Papp László rámutatott: a régi hévízi autóbusz-állomás 1957-ben épült, ezzel a legrégebbi a Zala megyei pályaudvarok között. Azóta gyakorlatilag változatlan építészeti kivitellel szolgálta az utasokat. (A lenti fotó 1957-ben készült, forrás: Fortepan)

Hévíz buszállomásA költözés menetrend-módosítással jár: a regionális autóbuszvonalakon közlekedő járatok jellemzően pár perc eltéréssel közlekednek. Díjszabási változás nem lép életbe. A hévízi autóbusz-állomást 60 országos és regionális autóbuszvonal érinti, melyek kapcsolatot biztosítanak a környező településekkel, továbbá Zala megye, illetve a szomszédos megyék nagyobb városaival és a fővárossal is.

Közvetlen autóbuszjáratok indulnak többek között Balatonfüredre, Budapestre, Győrbe, Keszthelyre, Nagykanizsára, Pápára, Székesfehérvárra, Szombathelyre, Veszprémbe, Zalaegerszegre is. Hévízt jellemzően átmenő állomásként érinti munkanapokon 177 járat, illetve 56 járat innen indul és 55 ide érkezik. 2021-ben 17.311 járatot indítunk, 17185 érkezik, és 58.362 halad át az állomáson, ahol évente csaknem 1,5 millió utas fordul meg. Az állomás a keszthelyi telephelyhez tartozik, ahol összesen 99 munkavállalónk dolgozik – közülük 87 fő autóbuszvezető –, és 53 autóbusz teljesít szolgálatot – mondta el a vezérigazgató-helyettes.

Az új pályaudvar átadásáról ide kattintva a Hévízi Televízió tudósítását is megtekinthetik.