• Hatvan évvel ezelőtt nyitották meg a bükfürdői és az igali termálfürdőt.

  • Érdekes párhuzam, hogy mindkét fürdő a helyi lakosok lelkesedésének és összefogásának köszönhetően jöhetett létre.

1962 nyara jó időszak volt a hazai fürdőágazat számára. Nemrég írtuk, hogy 1962. július 21-én nyitották meg a mai Hajdúnánási Gyógyfürdő elődjét, augusztusban pedig két dunántúli fürdő is megkezdte a működését.

„Bőfürdő Gyógyfürdő”. Hogy hangzik? Nos, nem sokon múlt, hogy a mai Bükfürdőt ezen a néven ismerjük. A Nagykanizsai Kőolajkutató és Fúró Vállalat ugyanis két Vas megyei kistelepülés között éppen félúton kezdett kutatófúrásba 1957-ben. Nagyjából egyforma távolságra voltak Büktől és Bőtől, de közigazgatásilag előbbihez tartozott a terület. A kukoricás közepén azonban kőolaj helyett forró termálvízre bukkantak…

A korabeli cikkek szerint a termálkutat felajánlották Bük községnek, de nem tartottak rá igényt, ezért lezárták a kutat. A helyi lakosokat azonban nagyon izgatta a magas ásványianyag-tartalmú termálvízben rejlő lehetőség, ezért kijárták, hogy hivatalosan nyissák meg újra a kutat.

Ehhez szükség volt némi előkészítésre, mert az újra feltörő forró termálvíz tönkretette volna a mezőgazdasági területet. A nulladik lépés tehát az volt, hogy a kúttól kiindulva egy 2,5 kilométer hosszú árkot kellett ásni, mert így a Répce folyóba kerülhetett a termálvíz. Az árkot társadalmi munkában ásták ki a bükiek és a környékbeli települések lakói.

A szakemberek 1960. december 5-én nyitották meg ismét a termálkutat, ami hatalmas robajjal és óriási vízoszloppal tört fel. Van egy legendás bükfürdői fotó, amin látszik a feltörés. Ez ekkor és nem a víz eredeti feltörésekor készült (régebben ezt mi is rosszul írtuk). Balra lent láthatják is, ahogy a gondosan kialakított árok elvezeti a gőzölgő termálvizet.

büki termálvíz feltörése

Hamar híre ment, hogy a víz gyógyhatású, – 1965-ben ezt hivatalosan is igazolták – ezért a fürdő megnyitása előtt rengetegen jártak „árokfürdőzni” Bükre. Nem volt egyszerű történet a fürdő kialakítása sem, hiszen szinte szó szerint a semmi közepén, egy infrastruktúra nélküli területen kellett dolgozni. Villamosvezetéket, valamint utat kellett építeni a leendő fürdőtelephez. Az első időkben Bük-Fürdőtelep néven saját vasúti megállóhelye is volt a termálfürdőnek, azonban 1974-ben sajnos felszámolták a vasútvonalat.

Bükfürdő 1961 árokfürdő

A büki fürdőben eleinte egyetlen medence és öltöző állt a vendégek rendelkezésére. Ennek ellenére az 1962. augusztus 19-én megnyitott fürdő óriási sikert aratott. Szám szerint ez 32 ezer vendéget jelentett szeptember végéig. Csak összehasonlításképpen: 1963-ban májustól szeptemberig 37 ezer vendége volt a fürdőnek és már az is erős forgalomnak számított. Egy évvel később 87 ezer, 1967-ben pedig 165 ezer látogató érkezett Bükfürdőre.

Bükfürdő 1962 gyógymedence

A Somogy megyében, a Balaton déli partjától 40 kilométerre délre fekvő Igalon 1947-ben kezdett kutatófúrásba a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. Kőolaj helyett termálvizet találtak, ezért csalódottan lezárták a kutat, majd továbbálltak a szakemberek.

Jó egy évtizeden át kihasználatlanul árválkodott a termálkút, ami 1961-ben a község tulajdonába került. Vízmintát vettek belőle és elküldték bevizsgáltatni. A korabeli feljegyzések szerint a Balneológiai Kutató Intézetet akkoriban vezető Schulhof Ödön el volt ragadtatva a víztől. A magas jód és brómtartalma miatt a hajdúszoboszlóihoz hasonlította.

Ettől kezdve nem volt kérdés, hogy hasznosítani kell a termálvizet. Bükhöz hasonlóan Igalon is a helyi lakosok összefogása és társadalmi munkája kellett ehhez. A szakmai irányításon kívül minden munkát a helyi lakosok végeztek, ők ásták ki az első medencét is. 1962 áprilisában kezdődtek a munkák és olyan gyorsan haladtak, hogy augusztus elejére gyakorlatilag elkészültek a fürdővel.

Igali fürdő a 60-as években

Az akkori cikkek alapján nem volt olyan napra pontos nyitási dátum, mint Bükön. Augusztus 4-től nem hivatalosan már birtokba vették a vendégek a fürdőt, majd augusztus 27-re az engedély is megérkezett (60 éve úgy tűnik, lazábban vették ezeket a dolgokat).

Az igali fürdő is villámrajtot vett, három hét alatt 17 ezer vendég kereste fel az újdonsült somogyi termálfürdőt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig 1967-re már átálltak az egész éves nyitvatartásra.

Igal 1970-ben

Bükön is Igalon is változatos programokkal készülnek a 60 éves évfordulóra. Ezekről itt írtunk.