• A fennmaradt ötből három törökfürdő jelenleg is üzemel és mindegyik jó választás lehet.

  • Arra azért érdemes figyelni, hogy a nyitvatartásuk kissé eltér a megszokottól.

A török hódoltság időszaka nem éppen a legvidámabb korszakai közé tartozott Magyarországnak. A 1540-es évektől kezdve kevés fejlesztés történt a megszállt területen, két kivétel azonban akadt: a törökök előszeretettel építettek mecseteket és fürdőket.

A fürdők építésének alapvetően két célja volt. Egyrészt a muzulmánok itt hajthatták végre a vallásuk által előírt szertartásos mosakodást. Az állóvíz nem volt megfelelő számukra, folyó vagy csurgóvizet kellett használniuk, ehhez pedig a melegvizes források kiválóan megfeleltek. Másrészt ezek a fürdők abban az időszakban a társasági élet központjainak számítottak, délelőttönként a férfiak, délutánonként pedig a nők jártak ide kikapcsolódni.

Nincsenek teljesen megbízható adatok arról, hány fürdőt építettek a törökök az itt töltött 150 évük alatt. Egyes források szerint összesen 75 működött a megszállt területen, közülük nyolc Budán. Miután a török hódoltság véget ért, ezek a fürdőépületek kevés figyelmet kaptak, és gyakorlatilag kisebb csoda, hogy egyáltalán néhány megmaradt közülük. A Budán kívüli fürdők közül mindössze egy maradt fenn, míg a budaiak közül négy.

Budapesten a Király Gyógyfürdő, a Rác fürdő, a Rudas Gyógyfürdő és a Veli bej fürdő egykori törökfürdők utódainak tekinthetők. Jelenleg ezek közül csak a Rudas és a Veli bej működik. A fővároson kívül Egerben található az egyetlen megmaradt törökfürdő, amelyet Arnaut pasa építtetett 1610 és 1617 között.

A Király Gyógyfürdőt még 2020 tavaszán bezárták a pandémia első hulláma idején, és azóta sem nyitották újra. A fürdő állapota jelentősen leromlott, így alaposabb felújítás nélkül nem lehet újra megnyitni. A Király tervezett rekonstrukciójáról régebben már mutattak látványterveket, azonban jelenleg kérdéses, hogy ez mikorra valósulhat meg.

Budapest törökfürdők Király fürdő

A Rác fürdő újranyitása közelebbinek tűnik, mint a Királyé. Az ingatlan két éve visszakerült a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonába. Bár a fürdőt 2010-re felújították és szállodai szárnnyal egészítették ki, mégsem nyitották meg. A zárva tartás évei alatt jelentős mértékben károsodott az épületet, így egy nagyobb beruházást igényel, hogy újranyithasson. Ennek kapcsán már sok dátum felmerült, de talán a következő egy-két évben ez megtörténhet.

Amire érdemes figyelni, hogy a három működő törökfürdő nyitvatartási ideje kissé eltér a megszokottól.

A Rudas Gyógyfürdő törökfürdő részlegét hétköznapokon 5900 forintért lehet látogatni, de csütörtökön ez a jegy csak 12:45-ig, pénteken pedig 10:45-ig érvényes. Hétvégén „mindenzónás” jegy váltható 12.200 forintért. Hétfőnként és szerdánként a törökfürdőt kizárólag férfiak, keddenként pedig csak nők látogathatják. Csütörtökön és pénteken délután, valamint hétvégén és ünnepnapokon a törökfürdő részleg koedukált.

Legszebb medencék Rudas

Az ötmedencés Veli bej fürdőbe hétfőtől csütörtökig, valamint szombaton 9 és 12 óra között a belépő 4500 forintba, a hét többi napján pedig 5000 forintba kerül, és mindegyik jegy 3 órás tartózkodási időt biztosít. A fürdő délelőtt továbbra is csak szombaton és vasárnap van nyitva.

A vendégeket hétfőtől péntekig 15 és 21 óra között fogadják. A hétvégén 6 és 12 óra, valamint 15 és 21 óra között vannak nyitva, közöttük pedig déltől tartanak egy háromórás szünetet.

Veli bej Fürdője Budapest

Az Egerben található törökfürdő belépője 3500 forint felnőtteknek, azonban van egy 2,5 órás időkorlát. Ezt követően percenként 35 forintot kell fizetni. A nyitvatartási időre itt is oda kell figyelni, mivel az egész napos (9-től 21 óráig tartó) nyitva tartás csak hétvégén és ünnepnapokon érvényes. Hétfőn és kedden 16:30-kor, szerdán és csütörtökön 15 órakor, pénteken pedig 13 órakor nyitnak. Mindegyik nap 21 órakor zárnak.

törökfürdő Egerben

Ide kattintva a Jászság legnépszerűbb, de sajnos csak szezonálisan nyitva tartó termálfürdőjéről olvashat.