• Nem konkurenciái egymásnak, hiszen gyakorlatilag az ország két ellentétes végében találhatók ezek a gyógyfürdők.

  • Közös pont, hogy a gyógyvizüknek kiemelkedően magas a jódtartalma.

Az a különös helyzet áll fenn, hogy amíg a hazai termál- és gyógyvizek jelentős részében található több-kevesebb jód, addig a ivóvíz a legtöbb magyarországi településen nem tartalmaz kellő mennyiségű jódot. Ezért is lehetnek fontosak a jódos vizű gyógyfürdők, mivel a jód könnyen felszívódik a bőrön keresztül és belélegezve.

A hazai jódos vizű gyógyfürdők közül kettőben különösen magas a gyógyvíz jodidion-tartalma: a hajdúszoboszlói és a zalakarosi gyógyvizekről van szó. Hajdúszoboszló gyógyvízének jodidion-tartalma literenként 5,5 mg, míg Zalakaroson 5,4 mg.

Érdekes, hogy az ország két ilyen távoli pontján található fürdők a „jódos éllovasok”, hiszen Hajdúszoboszló és Zalakaros közötti távolság légvonalban mintegy 350 kilométer, közúton pedig legalább 400 kilométer. Már csak kinézetre is teljesen más vizekről van szó. Amíg Hajdúszoboszlón – az alföldi termálvizekre jellemző – barnás árnyalatú gyógyvíz található, addig Zalakaroson a gyógyvíz teljesen más jellegű: sűrű, fehér színű, nem is látni a medence alját.

Milyen pozitív hatásai vannak a jódnak? A magas jódtartalmú gyógyvizeknek közismert a gyulladáscsökkentő, keringésjavító és fertőtlenítő hatásuk. Ezenkívül javítják a szellemi és fizikai teljesítőképességet. A megfelelő jódellátottság elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, különösen Magyarországon, ahol az ország 80 százalékában a csapvíz nem tartalmaz elegendő mennyiségű jódot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy pajzsmirigy-túlműködés esetén óvatosságra van szükség a túlzott jódbevitel veszélye miatt. (Akik ilyen problémával küzdenek, azok is tervezhetnek szoboszlói vagy zalakarosi üdülést, mivel mindkét település termálfürdőjében vannak olyan medencék is, amelyeket nem gyógyvízzel töltenek).

A jódos termálvizek szinte mindig magas brómtartalommal rendelkeznek. Ez igaz a hajdúszoboszlói és zalakarosi gyógyvizekre is. Hajdúszoboszlón a víz bromidion-tartalma literenként 9,8 mg, míg Zalakaroson ez az érték 6,5 mg. A bróm stresszoldó és idegnyugtató hatásáról ismert, ami szintén fontos lehet, hiszen számos egészségügyi probléma hátterében gyakran megtalálható a túlzott stressz és idegeskedés. Tehát ezek a gyógyvizek közvetve is hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és visszanyeréséhez.

jódos gyógyvíz Hajdúszoboszló Zalakaros

Itt olvashat a jelenleg is nyitva tartó törökfürdőkről.