Üzleti szempontból és turisztikai célpontként is érdekelné az indiaiakat Hévíz. Az ázsiai ország nagykövete első alkalommal járt a zalai üdülőhelyen.

Pénteken látogatást tett Hévízen India budapesti nagykövete. Malay Mishra szeptember óta dolgozik Magyarországon és első Budapesten kívüli útja a zalai üdülőhelyre vezetett. Mint elmondta, elsősorban azért látogatott Hévízre, mert felkeltette az érdeklődését a gyógyvizű tó. Ezen felül fontosnak tartotta, hogy a gyógyhelyet, mint turisztikai befektetési lehetőséget is megismerje. Egyrészt indiai üzletemberek tulajdonában számos, nemzetközi szinten is jelen lévő szállodalánc van. Másrészt az indiaiak utazási célpontjainak bővítésére Hévízben is komoly lehetőségeket lát.

„Komoly kapcsolatot ápolunk Balatonfüreddel, nagyon szeretném, ha ebbe Hévízt is be tudnánk vonni. Mindezek mellett a jövő esztendőben két magas rangú indiai delegáció is ellátogat Budapestre, célom, hogy őket Hévízzel is megismertessem” – fogalmazott a nagykövet, majd azt is hozzátette: lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jövőben Indiában is bemutatkozhasson Hévíz. A nagykövet a Papp Gábor polgármesterrel és Kepli József János alpolgármesterrel folytatott megbeszélés után ellátogatott a Tófürdőbe, s a polgármester kalauzolásával a város nevezetességeit is megtekintette.

Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester, Malay Mishra indiai nagykövet (Fotó: Hévíz.hu)

Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester, Malay Mishra indiai nagykövet (Fotó: Hévíz.hu)

A Magyar Turizmus Zrt. statisztikája szerint valóban jelentős fejlődési potenciál van a hazánkba irányuló indiai turizmusban. Az elmúlt évben mindössze 10 ezer vendég érkezett az 1,2 milliárd lakosú országból Magyarországra, miközben a 48 milliós Dél-Koreából 54 ezer turistát fogadtunk. Összességében az ázsiai országokból hazánk felé irányuló turizmus dinamikusan növekszik, a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint tavaly 10 százalékkal többen érkeztek Ázsiából, mint egy évvel korábban.