• A rövid felkészülési idő és a védettségi igazolvány miatt szűkebb potenciális vendégkör ellenére jól sikerült az Igali Gyógyfürdő első idei hétvégéje.

  • Nem lesznek egyszerűek a következő hónapok, de a nyári főszezonra már most egész szépen alakul az igali szálláshelyek foglaltsága.

A Somogy megyei Igalon gyorsan reagáltak a kínálkozó lehetőségre és már az első lehetséges időpontban, május elsején újból megnyitották a gyógyfürdőt. Első körben a beltéri termálmedencéket, élménymedencét és gyermekpancsolót, továbbá a szabadtéri termálmedencét és gyermekmedencét, valamint a szaunavilágot nyitották ki.

Megkérdeztük az újranyitás hétvégéjének tapasztalatairól Gellért Attilát, az Igali Gyógyfürdő marketing vezetőjét. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vendégszám tekintetében mennyire volt erős az első két nap? Befolyásolta-e a vendégkör összetételét a védettségi igazolvány szükségessége? Valamint, hogy az igali szálláshelyek foglaltsága milyennek ígérkezik a következő hetekben, hónapokban?

„Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindössze két napunk volt a szombati nyitás dátumát lekommunikálni, azt gondolom, hogy várakozáson felüli volt a fürdőnk látogatottsága” – tudtuk meg Gellért Attilától. A két nap alatt közel 600 fő vette igénybe a fürdő szolgáltatásait, ami tulajdonképpen egy „covid előtti” jó április hétvégének felel meg. „Így azt gondolom, hogy a védettségi igazolvány által leszűkített vendégkör ellenére összességében jól sikerült az újranyitás. Nyilván az emberek is már nagyon várták a majd fél év bezártságot követően a gyógyvíz és a masszázs nyújtotta kényeztetést. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy még néhány igazán nehéz hónap áll előttünk, különösen a hétköznapok forgalma fog fejtörést okozni, bár remélhetőleg ez is fokozatosan javul majd” – tette hozzá a fürdő marketing vezetője.

A hatályos szabályozás értelmében a fürdőket a 18 év felettiek kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatják. Gellért Attila elmondása szerint ez érezhető volt a vendégek összetételében is, hiszen leginkább az igazolvánnyal már nagyobb számban rendelkező idősebb korosztály képviseltette magát a nyitási hétvégén. „Emellett azért középkorúak és kisgyermekes családok is ellátogattak hozzánk. Igazán jó érzés volt újra önfeledten fürdőző vendégeket látni. A hozzánk ellátogató vendégek fegyelmezetten és jól felkészülten érkeztek, mindenki hozta a szükséges dokumentumokat és a helyi szabályokat is maximálisan betartották, amit örömmel tapasztaltunk” – emelte ki.

Szükség lenne külföldi vendégekre is

Az Igali Gyógyfürdő szempontjából is fontos kérdés, hogy miként alakul a település szálláshelyeinek a kihasználtsága a következő időszakban. A marketing vezetőtől megtudtuk, hogy a nyitást követően érezhetően megnőtt az érdeklődés az igali szálláshelyek iránt is, mind a magyar, mind a külföldi vendégek körében. A májusi és júniusi időpontok még ugyan foghíjasak, de több olyan szálláshely is van, amely nyárra már szinte telt házat jelentett.

Ebben a késő tavaszi időszakban is sok külföldi, elsősorban német ajkú vendég szokott Igalba látogatni, így az ő hiányukat azért erősen megérzik a helyi szolgálgatók. „Bízunk benne, hogy hamarosan a védettséggel rendelkező külföldi állampolgárok is zöld utat kapnak az egységesített igazolvány elfogadó rendszernek köszönhetően. Azzal pedig, hogy Magyarország Kormánya rendkívül sikeres oltási stratégiát hajt végre és folyamatosan nő a hazai beoltottak száma, a szolgáltatók vendégköre is szerencsére egyenes arányban növekszik” – említette Gellért Attila.

Igali GyógyfürdőA gyógymedence titka

Egy apró érdekesség a végére: akik figyelik a fürdő webkameráját, azok láthatják, hogy a szabadtéri gyógymedencének hol az egyik, hol a másik fele van feltöltve vízzel. De például múlt vasárnap mindkettőt használhatták a vendégek. Mint megtudtuk, medencetisztítási és vízkezelési oka van annak, hogy az ikermedence két felét felváltva üzemeltetik. A teljes medencét akkor nyitják meg, amikor egyidejűleg nagyobb vendégszám érkezése várható.

Fotó: a gyógyfürdő Facebook oldala