• A rendszeresen gyógyfürdőbe járó idősebbeknek érdemes néhány tanácsot megfogadniuk.

  • Ezek segíthetnek abban, hogy a fürdőzés előnyei teljes mértékben érvényesüljenek.

A gyógyfürdők látogatásának számos egészségügyi problémára kedvező hatása lehet, de ezen belül is kiemelkednek a mozgásszervi és reumatológiai betegségek. Előbbiekre szinte minden hazai gyógyvíz jótékony hatással van. Azonban az idősebb korosztálynak óvatosabbnak kell lennie, mivel náluk gyakoribbak lehetnek az ellenjavallatok, csak egyet említve, például ilyenek a súlyosabb szív- és érrendszeri problémák. (A fürdőzés és a kardiológiai betegségek kapcsolatáról itt olvashat részletesebben).

Általában véve is nagyobb körültekintést igényel a fürdők látogatása idősebb korban, mivel a fürdőzés és a hőhatás komoly megterhelést jelenthet a szervezet számára. Ezért szeretnénk kiemelni két, talán ritkábban említett, de fontos szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Az egyik ilyen tényező a zuhanyzás. Itt nem elsősorban a higiéniai vonatkozásra gondolunk, hanem arra, hogy a medencehasználat előtti zuhanyozás előkészíti a szervezetet a fürdőzésre, csökkentve a testet érő „sokkot”. Általában a 34-35 Celsius-fokos gyógyvizes medencék használata ajánlott ennek a korosztálynak, mivel ez a vízhőmérséklet minimális terhelést jelent a szervezetnek. Ideális esetben a medence és a zuhany vízhőmérséklete hasonló.

Ha a medence vize lényegesen hidegebb vagy melegebb ennél, akkor elvileg az a legjobb, ha a zuhany vízhőmérséklete a testhőmérséklet és a medence hőmérséklete között van. Így enyhébbek lesznek a vízbe merüléskor bekövetkező élettani változások, amelyek bár észrevétlenek lehetnek, mégis fontosak.

A másik lényeges szempont, hogy ne merüljünk nyakig a vízbe. A vízben a mellkasra magasabb nyomás nehezedik, mint a szabadban, ezért az idősebbeknek célszerű úgy fürdőzni, hogy a víz ne érje el a nyakukat. Az ideális vízszint a mellkasig ér. Ez különösen igaz a légzőszervi és/vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében. Amennyiben nincs ilyen problémája és jó a kondíciója, akkor is érdemes fokozatosan kezdeni a fürdőzést, és nem azonnal nyakig merülni.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyakzuhannyal

A gyógyvizes medencéből való kilépés után is ajánlott zuhanyozni, hasonló okokból, mint a medencébe lépés előtt. Ezen kívül a medencehasználat után legalább húsz perc pihenés szükséges, hogy a légzés, a szívverés ritmusa és a bőr hőmérséklete visszatérjen a fürdés előtti állapotra.

Illusztráció: gyógymedence Cserkeszőlőn

Itt a legújabb hazai gyógyfürdőkről olvashat.