• Közel járt a 200 ezres vendégforgalomhoz a szezonálisan üzemelő Aquaticum strandfürdő.

  • A debreceni fürdőkomplexum többi egysége és a szállodájuk is jó vendégforgalmi adatokkal büszkélkedhet az idei évet illetően.

A debreceni Aquaticum strandfürdő elődjét 1932-ben nyitották meg és a régi strand utolsó szezonja a 2017-es volt. Ezt követően kezdődött el a létesítmény teljes körű átépítése, a megújult fürdőt végül 2020 nyarán adták át. Még a beruházás kezdetekor azt ígérték, hogy ez nem egy strand lesz a sok közül, hanem teljesen egyedi és különleges szezonális fürdőt alakítanak ki. Ezt láthatóan sikerült is elérni, amit a vendégforgalmi adatok is visszaigazoltak.

Többek között a vendégforgalom alakulásáról is beszélt Fazekas Lajos, a debreceni fürdőkomplexumot működtető Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója a Debrecen Televíziónak. A szakember a strandfürdő kapcsán elmondta, hogy a felújítás utáni első szezonjában több mint 150 ezer, 2021-ben 170 ezer, idén pedig 198 ezer vendéget fogadott a létesítmény.

Fazekas Lajos beszélt arról is, hogy 2022 kapcsán pozitívum volt, hogy a pandémia előbb lecsengett a vártnál. Az energiaválság és a megugró infláció viszont komoly kihívást jelentett számukra. A vendégforgalmuk alakulására – ide értve a többi fürdőt és az Aquaticum Hotelt is – egy szavuk nem lehet. 100 millió forintos nagyságrenddel teljesítették túl a várt bevételi szintet. A jelentősen megugró költségek viszont szinte felfalták az üzemi eredményüket.

A megnövekedett távhődíjak miatt kényszerültek a Hotel Lycium őszi bezárására. Ugyanakkor a nagyerdei komplexumot mindez nem érinti, ugyanis hasznosítani tudják a termálvíz hőenergiáját a strand, a termálfürdő, az élményfürdő és a szálloda esetében is. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a több mint 60 Celsius-fokosan feltörő termálvíz hőjét első körben akkor nyerik ki, amikor lehűtik a medencék ideális hőfokára. Második körben pedig a medencékből leengedett víz hőenergiáját is kiaknázzák. Ennek köszönhetik, hogy az Aquaticum fürdőkomplexum működését nem veszélyezteti az energiaválság.

Aquaticum Nagyerdő Strandfürdő

A teljes beszélgetést lent tudják megnézni, ebben az ügyvezető beszél arról is, hogy visszatértek-e már a külföldi turisták Debrecenbe: