• A hévízi gyógyvíz vírus- és baktériumellenes hatással rendelkezik Hévízgyógyfürdő főigazgatójának elmondása szerint.

  • Már csak ezért sem jelent egészségügyi kockázatot a Tófürdő felkeresése.

Az elmúlt napokban sok szó esett arról itt a Termál Online-on, hogy akkor most üzemeltethetők-e a töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencék, vagy nem használhatók. Ebből a szempontból a Hévízi Tófürdő nyilván egy külön kategóriát képvisel, hiszen egy nagy területű és nagyon mély természetes tóról van szó, így egy fürdőzőre hatalmas vízmennyiség jut. Csak érdekességképpen említjük: a Hévízi-tó legmélyebb pontja 38,5 méter, ami azt jelenti, hogy egy képzeletbeli tízemeletes panelház teteje nem látszódnak ki a vízből.

Ami viszont talán érdekes, hogy a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója nem is a nagy területtel, hanem mással indokolta a tófürdős strandolás veszélytelenségét a koronavírus terjedése szempontjából.

A Hévízi Televízió cikk végén megtekinthető videójában dr. Kvarda Attila főigazgató elmondta, hogy a hévízi gyógyvíz dezinficiáló, magyarán fertőtlenítő hatással rendelkezik az összetételénél fogva. A főigazgató szerint ezt a tulajdonságot a gyakorlatban is tapasztalják például egyes bőrelváltozások gyógyvízzel történő kezelése esetén. A kémiai összetétel mellett fontos szerep jut az ultraibolya sugárzás fertőtlenítő hatásának is. „Baktericid, virucid hatással, tehát összességében dezinficiáló hatással bír [a víz]” – ismételte el a szakember.

A Tófürdő május 9., azaz múlt szombat óta látogatható újra. A főigazgató elmondta, hogy a nyitási hétvégén összesen 812 vendéget fogadtak.

Hévíz legrégebbi gyógyfürdő

Az idei várakozásaikkal kapcsolatban arról beszélt dr. Kvarda Attila, hogy nem számolnak ebben az évben nagyszámú külföldi turista érkezésével. Azonban a korábbi évekhez viszonyítva várhatóan több hazai vendég keresi majd fel a fürdőt. Ez a kieső külföldi turisták számát ugyan nem fogja tudni pótolni, de összességében a hazai forgalom fellendülése miatt kevésbé lesznek elkeserítőek a 2020-as adatok.