• A balatoni turisztikai kínálatba integrálnák a Hévízi Tófürdőt.

  • Egyelőre még nem tudni, hogy ez konkrétan mit jelent.

  • A következő uniós támogatási ciklusban összességében nagyobb fejlesztési forráshoz juthat Hévíz, mint ahogy korábban tervezték.

Még 2015 végén derült ki, hogy a 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban egységesen fogják kezelni a Kiemelt Balatoni Üdülőkörzetet. Ez a mi szempontunkból azért érdekes, mert ebbe a régióba nemcsak a közvetlen balatoni települések, hanem két népszerű termálfürdős üdülőhely, Hévíz és Zalakaros is beletartozik.

Az elsőként napvilágra került tervezetet tavaly váratlanul visszavonták, azonban 2016 utolsó napjaiban – némi változtatással – újra meghirdették a Magyar Közlönyben. Ami jó hír, hogy a korábbi 313 milliárd forintos támogatási keret 365,4 milliárd forintra emelkedett, azaz 52,4 milliárd forinttal több uniós és állami forrás jut a balatoni régió fejlesztésére.

Győrffy Árpád, a Balatonitipp.hu-n összevetette a korábbi és az új tervezet közötti különbségeket, s ebben találtunk Hévízre vonatkozó újdonságokat is. Ami talán a legfontosabb, hogy változtatásokat terveznek a Tófürdővel kapcsolatban.

Hévíz TófürdőEgészen pontosan:

„a kormány javaslat kidolgozását írja elő a Hévízi Tófürdő hatékonyabb turisztikai hasznosítására és a balatoni turisztikai kínálatba történő integrálására az egészségügyi ellátást célzó funkció fenntartása mellett. A kormány a fentiekkel kapcsolatban elrendeli a Hévízi Tófürdőt érintő természetvédelmi, vízügyi és egészségügyi ellátással összefüggő jogszabályok vizsgálatát, és ennek eredménye alapján javaslatot vár ezek módosítására.”

Igazából első ránézésre nem tudjuk, hogy ez most jó, vagy rossz hír-e, így majd csak akkor leszünk okosabbak, ha némi konkrétum is kiderül erről.

A Balatonitipp.hu gyűjtése szerint egyébként összességében több forrás juthat a Balaton környéki termálfürdős településeknek, az egyetlen kivételt a „Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának a megvalósítása” tétel jelenti. Erre a korábbi tervezetben még 1,5 milliárd forintot, az újban 660 millió forintot különítenek el.

Több pénz jut viszont a régió gyógyhelyeinek a fejlesztésére. Korábban erre 2,5 milliárd forintot irányoztak elő, az új verzióban viszont már 3,3 milliárd forint szerepel. Ezért a forrásért a régió négy gyógyhelye  – Balatonfüred, Hévíz, Tapolca, Zalakaros – szállhat versenybe. (A legújabb hazai gyógyhely, Kehidakustány éppen kívül esik a balatoni üdülőkörzeten).

Hévíz Utair repülőgépHévíz szempontjából jó hír, hogy hangsúlyosabb szerepet kap a közeli repülőtér fejlesztése. Korábban a Hévíz-Balaton Airporthoz kapcsolódó sármellék-zalavári iparterületek fejlesztésére 5 milliárd forintot szántak, a legújabb változatban viszont erre már 6,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Ráadásul ki fognak dolgozni egy ösztönzőrendszert a Hévízre érkező légi járatok számának a növelésére.