• Jól járnak a Balaton közelében fekvő gyógyhelyek, ugyanis részesülhetnek a tó fejlesztésére szánt több mint 300 milliárd forintos keretből.

  • Balatonfüred, Hévíz, Tapolca és Zalakaros pusztán csak a gyógyhelyek fejlesztési keretéből 2,5 milliárd forinthoz juthat.

  • Külön soron szerepel a Hévízi-tó, valamint a sármelléki reptér fejlesztése.

A mai Magyar Közlönyben jelent meg egy új kormányhatározat a Balatont érintő fejlesztésekről. Egészen konkrétan a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusról, amiben – újdonságként – egységesen kezelik a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetet. Az ebbe a körbe tartozó kvázi balatoni régióban a következő időszakban 312,5 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. Ez hatalmas összeg, bő 60 milliárd forinttal több, mint amit ez a térség a 2007-2013-as ciklusban kapott.

Ez a hír azért lényeges, mert a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetbe nemcsak a közvetlen tóparti települések tartoznak, hanem a vonzáskörzetük is, így jó néhány, a termálfürdőjéről ismert település. Somogy megyében Marcali, Zala megyében Alsópáhok, Hévíz, Zalakaros is a balatoni üdülőkörzet része (viszont például a Hévíz közelében fekvő Kehidakustány már nem tartozik ebbe a körbe).

Hévízi-tóA Magyar Közlönyben megjelent fejlesztési célok között találni olyanokat, amelyek kifejezetten a fenti kört érintik. Például a gyógyhelyek fejlesztésére összességében 2,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A régióban négy gyógyhely található: Balatonfüred, Hévíz, Tapolca és Zalakaros.

Hévíz és környéke kifejezetten sokat profitálhat ebből az uniós fejlesztési ciklusból, ugyanis két nagy projekt kapcsán is külön említik. Az egyik a “Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása”, amire 1,5 milliárd forintot irányoztak elő. A másik pedig a “Hévíz-Balaton Airport és a kapcsolódó sármellék-zalavári iparterületek fejlesztése” projekt, amire 5 milliárd forintot szánnak.

Olcsóbb jegyeket kínál a holtszezonban a Csiszta Termálfürdő, amiről további részleteket ide kattintva olvashat.