• Az egyik nagyon népszerű, több mint 30 éve működő gyógyfürdő kapta meg a gyógyhely címet.

  • Így már összesen 20 gyógyhely található Magyarországon.

  • Miért jó egy településnek/fürdőnek az, ha gyógyhely lesz? Most megtudhatja.

Bács-Kiskun megyében az utóbbi időben nagy a pörgés a termálfürdőknél. Néhány napja írtunk arról, hogy a kiskunhalasi termálfürdő megszerezte a gyógyfürdő minősítést. Most pedig Kiskunmajsa, illetve az ottani Jonathermál Termálfürdő kapott gyógyhely minősítést. A jó hírt csütörtökön jelentették be Kiskunmajsán, a megyei polgármesterek találkozóján.

Jonathermál termálfürdő KiskunmajsaA 11 ezer lakosú Kiskunmajsán még az 1960-as években – kőolajkutatás közben – találtak termálvizet. A fürdő megnyitására jó néhány évet várni kellett, végül a 80-as évek elején a Jonathán Termelőszövetkezetnek köszönhetően tudtak termálfürdőt létesíteni. Innen ered a fürdő elnevezése is. A termelőszövetkezet 1995-ben elhunyt elnökének, Vedres Ferencnek – akinek kulcsszerepe volt a fürdő létrehozásában – egy mellszoborral állítottak emléket 2001-ben.

Jonathermál termálfürdő KiskunmajsaA gyógyfürdő minősítéssel is rendelkező Jonathermálban minden generáció megtalálhatja a számításait, hiszen a gyógyvizes ülőmedencék mellett élmény-, csúszda- és hullámmedencék is találhatók a fürdőben, ami egész évben nyitva tart.

Miért fontos a gyógyhely cím?

A gyógyhely cím megszerzésének kritériumai meglehetősen szigorúak. Alapvető feltétel, hogy legyen az adott településen, vagy településrészen valamilyen gyógytényező. Ez az esetek többségében gyógyvíz, de akár egy különleges klímájú hely is lehet. Az engedélyeztetési eljárás során vizsgálják az adott terület levegőjének tisztaságát, a zajszintet, az infrastruktúrát és még sok egyéb szempontot figyelembe vesznek.

Hosszú éveken át a gyógyhely titulus elsősorban presztízst jelentett, pénzre váltható hasznot csak közvetetten hozott. Sokáig nem is adtak ki új gyógyhely minősítéseket: Gyula 1984-ben kapta meg a címet, és következő gyógyhelyre 28 évet kellett várni, amikor Sárvár két településrésze kapott gyógyhely címet. Az elmúlt három évben viszont nagyon felpörögtek a gyógyhely-minősítési folyamatok, 2012 óta Kiskunmajsával együtt heten kaptak ilyen címet.

Jonathermál termálfürdő KiskunmajsaA gyógyhely cím iránti megnövekedett igényeket két dolog motiválja. Egyrészt a szigorú minősítési folyamat miatt amolyan minőségi garanciaként is felfogható, amit jól lehet kommunikálni a vendégek és a befektetők felé. Másrészt – s talán ez a fontosabb – az előttünk álló uniós fejlesztési ciklusban dedikált fejlesztési keretet kapnak a gyógyhelyek. Ezért azok a települések, illetve fürdők, amelyek esélyt látnak a cím megszerzésére, igyekeznek minél előbb gyógyhellyé válni. Felértékeli a gyógyhely cím jelentőségét az is, hogy jelen állás szerint egy-egy fürdő a következő uniós ciklusban más módon nem fog tudni uniós fejlesztési forrást szerezni.

Bár Kiskunmajsa Facebook oldalán azt írták, hogy a 18. gyógyhely lesznek, valójában a huszadikak, ami persze semmit nem von le a cím értékéből. Kiskunmajsa ezzel Bács-Kiskun megyében elsőként szerezte meg a gyógyhely címet.

A magyarországi gyógyhelyek listája, a cím odaítélésének az évével

1935Miskolc-Lillafüred
1954Eger
1958Harkány
1961Sopron-Balf
1963Gyöngyös-Kékestető
1970Hévíz
1971Debrecen
1971Balatonfüred
1972Parád
1975Hajdúszoboszló
1978Zalakaros
1979Bükfürdő
1984Gyula
2012Sárvár – Arborétum
2012Sárvár – Gyógyvarázs
2013Mezőkövesd – Zsórifürdő
2013Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő
2013Szigetvár
2014Tapolca
2015Kiskunmajsa

Forrás: Termál Online gyűjtés