Az ukrán konfliktus, a leértékelődő rubel, valamint a Krím-félsziget elfoglalása is kedvezőtlenül hathat az orosz beutazó turizmusra, de egyelőre ennek nincs jele Hévízen.

Nem esett vissza az orosz turisták száma és az előfoglalásoknál sincs csökkenés – ezt a Zaol.hu írja Hévíz és az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. A cikk szerint az Oroszországból Hévízre érkező repülők telítettsége 90 százalék feletti és jelenleg is folyamatosan népszerűsítik a Magyarországot az ottani turisztikai piacon. Papp Gábor, Hévíz polgármestere azt is elmondta, hogy a pravoszláv karácsony idején várhatóan orosz charterjáratok is érkeznek majd Hévízre.

Az egyik utazási iroda vezetője szerint az ukrán vendégek és a buszos turisták száma ugyan csökkent, viszont ők általában nem Hévízre, hanem Budapestre látogatnak. Azt persze nem tudni, hogy a konfliktus elhúzódása hosszabb távon milyen hatással lehet a beutazó forgalomra.

Hévíz ORF

Egyelőre nem jön kevesebb orosz

Hévíz és az orosz vendégek kapcsolatáról a közelmúltban az Origón is megjelent egy cikk. Ebből kiderül, hogy több tényező is negatívan befolyásolhatja az oroszok utazási kedvét. Ezek közé tartozik, hogy jelentősen leértékelődött a rubel, így az oroszok számára megdrágultak a külföldi utazások. Emiatt az oroszok ezen a nyáron 30-50 százalékkal kevesebb külföldi utat foglaltak le, mint egy évvel korábban. Ráadásul az ottani kormány is arra biztatja az állampolgárait, hogy inkább belföldön nyaraljanak, azon belül is a Krím-félszigeten.

Egyre többen jöttek

A hazánkba érkező orosz turisták száma az elmúlt években folyamatosan nőtt. A KSH adatai szerint az idei első félévben 95 ezer orosz vendég 395 ezer vendégéjszakát töltött a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ami több mint 10 százalékos növekedést jelent. Ezzel a vendégéjszakák száma alapján az oroszok második helyen állnak a listavezető – 875 ezer éjszakás – németek után.