• Van olyan orosz vállalkozó, aki eladta az otthoni cégét és Hévízen kezdett új életet.

  • Mások a nyugdíjas éveiket töltenék az üdülőhelyen.

  • Furcsa riport Hévízről.

Hévíz volt a téma a Hír TV Látótér című műsorában, amelyben alapvetően az oroszok és az üdülőhely kapcsolatával foglalkoztak. Bemutatták Igor Levcsenkót, aki a feleségével két évvel ezelőtt költözött az Urál környékéről Hévízre. Az üdülőhely központjában közel 25 millió forintért vásárolt egy 40 négyzetméteres társasházi lakást. Igornak Oroszországban egy halkészítményeket előállító cége volt, amit eladott és most egy hasonló vállalkozásba kezdene Magyarországon.

Hévíz oroszokBemutattak a műsorban egy Hévízen 2009-ben letelepedett ingatlanközvetítőt, Andrejt is, aki Jekatyerinburgból költözött Magyarországra. Kifejezetten az orosz vendégkörre szakosodott és már rengeteg lakást és házat eladott a honfitársainak. Ingatlanos Andrej szerint keresettek az új építésű, nagy alapterületű házak, sok orosz pedig azt tervezi, hogy a nyugdíjas éveit fogja Hévízen tölteni. Előfordul olyan is, hogy valaki kiadja bérbe az oroszországi ingatlanjait, mert a bérleti díjból jobban meg tud élni nálunk, mint otthon.

Hévíz oroszokMegemlítik a műsorban azt is, hogy az egyik nagy szállodát – a Lotus Therme Hotelt – is orosz befektető vásárolta meg, méghozzá hétmilliárd forintért. Valamint egy másik szálloda vezetője beszél az oroszokról: náluk a vendégek negyedét adják és tovább maradnak, valamint többet költenek, mint akár a német, akár a magyar vendégek.

Mondjuk furcsa egy riport ez, mert egy félmondatot sem szántak annak, ami most igazán izgalmas téma. Ez pedig az lett volna, hogy az Oroszország elleni szankciók és az ottani turisták belföldi úti célok felé fordulása milyen hatással lesz Hévízre? Pedig nemrég közöltük egy érdekes elemzés összefoglalóját, amiből kiderül, hogy elég komoly és nem csak Magyarországot érintő problémáról van szó. Igazából olyan az egész riport, mintha egy éve készült volna.

Ellenben van egy teljesen értelmetlen rész a közeli Nemesbükről, ahol nagy a córesz és a kilátásaik sem túl jók, hozzájuk még az oroszok is csak szállingóznak. Nem egészen értjük ezt a Nemesbük vs. Hévíz dolgot, mert kissé almát a körtével összevetés. Akkor már több értelme lett volna valamelyik másik Hévíz környéki faluval, mondjuk Alsópáhokkal összehasonlítani a helyzetüket.