• Egerben, Egerszalókon és Demjénben több kitűnő termálfürdő közül is válogathatunk.

  • Nem véletlen, hogy ez a három település adta tavaly Heves megye teljes vendégéjszakaszámának közel a felét.

Heves megye kitűnő választás azok számára, akik a jó fürdők mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségeket is keresnek. A szép természeti környezetben fekvő megye a városlátogatásokat, túrázásokat kedvelőknek is ideális úti cél lehet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Heves megye esetében is megnéztük, miként alakult az elmúlt évben a termálfürdővel rendelkező településeik vendégforgalma.

Heves megye kereskedelmi szálláshelyei 2021-ben 787.520 vendégéjszakát regisztráltak. Ennek döntő részét a belföldi vendégkör (721.940 éjszaka), kisebb részét a külföldi turisták (65.580 éjszaka) adták. A járványhelyzet előtti utolsó évhez, azaz 2019-hez viszonyítva ez nyilván még mindig nagy elmaradást jelent. A teljes vendégéjszakaszám terén tavaly a 2019-es számok 54 százalékát, belföldi vendégek tekintetében 57 százalékát, külföldieknél pedig a 37 százalékát érte el a megye. Ez egyébként más megyéknél is hasonlóan alakult, például tavaly Hajdú-Bihar megyében is még csak a 2019-es éjszakaszámok 53 százalékát tudták visszahozni.

A termálfürdővel rendelkező Heves megyei települések közül Eger, Egerszalók és Demjén ért el kiemelkedő vendégéjszakaszámot. Olyannyira, hogy a megye teljes éjszakaszámának 49 százalékát ez a három település hozta 2021-ben.

A megyei éllovasnak Eger számított, ahol a kereskedelmi szálláshelyek 226 ezer vendégéjszakát produkáltak, majd Egerszalók következett 114 ezer, Demjén 45 ezer vendégéjszakával. Utóbbi két településen egyértelműen a belföldi vendégforgalom volt meghatározó az elmúlt évben is. A külföldi turisták Egerszalók esetében csak 7188 éjszakát, Demjénnél 1537 éjszakát adtak hozzá az adatokhoz.

A Heves megye kapcsán azért látványosan előjön a KSH felmérésének az a hiányossága, hogy kizárólag a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról közölnek adatokat, a magánszálláshelyeket nem szerepeltetik a statisztikájukban. Ez olyan településeknél jelent problémát, mint például Bükkszék, ahol a magánszálláshelyek dominálnak. Bükkszék esetében csak 151 vendégéjszakát közölt a KSH, amit inkább nem is vettünk bele a lenti táblázatba.

Egri Termálfürdő radonos medence

Legnépszerűbb Heves megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján* – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Eger 226.823
2. Egerszalók 114.317
3. Demjén 45.559
4. Hatvan 4119

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján