• A hazai lakosság harmada évente legalább egyszer ellátogat valamelyik termálfürdőbe.

  • A fiatalok gyakorlatilag ugyanannyira szeretnek fürdőbe járni, mint az idősebbek.

Több mint hárommillió ember, a lakosság 34 százaléka évente legalább egyszer ellátogat az ország valamelyik termálfürdőjébe – derült ki az egyik szálloda megbízásából a Tárki által végzett reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek 39 százaléka két-három évente, vagy ennél ritkábban látogatja a gyógyfürdőket, és mindössze negyedük (27 százalék) említette azt, hogy soha nem járt még termálfürdőben.

A felmérés alapján messze nem igaz az a sztereotípia, hogy a termálfürdőzés, gyógyfürdőzés csak az idősebbek körében divat. A 18-24 éveseknek és a 35-44 éveseknek is több mint harmada jár legalább évente termálfürdőbe (37 és 36 százalék). Mellettük két korcsoport emelkedik még ki: a 45-54 évesek 37 százaléka, az 55-64 éveseknek pedig 39 százaléka jár legalább évente fürdőzni.

Érdekes, hogy három megyében különösen magasa a fürdőbe járók aránya. Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, valamint Komárom-Esztergom megyében jár a lakosság legnagyobb aránya évente termálfürdőbe.

Furcsa eredménye a felmérésnek, hogy Hajdú-Bihar lakosainak több mint kétharmada (66 százaléka) még soha nem járt termálfürdőben, annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb hazai fürdőváros, Hajdúszoboszló is a megyében található, de számos egyéb fürdő is működik Hajdú-Biharban, tehát lenne bőven választék még helyben is.

Brigetio TermálfürdőA kutatás szerint az anyagi helyzet és a fürdőlátogatás közötti összefüggés egyértelmű: minél magasabb jövedelemmel rendelkezik valaki, annál gyakrabban engedheti meg magának a termálfürdőzést. Az eredmények alapján ugyanakkor sokan vannak, akik bár anyagilag megtehetnék, mégsem választották még soha a kikapcsolódásnak ezt a formáját.

(A fotón a komáromi Brigetio Gyógyfürdő egyik medencéje látható).