• Hajdúszoboszló polgármestere már most deklarálta, hogy nem fogják eladni a Hungarospát.

  • Ezt annak kapcsán közölte a város vezetője, hogy egy friss cikk szerint felmerült több hazai fürdő állami kézbe vétele.

A Telexen megjelent ma egy cikk egy olyan tervről, ami alapján a nagyobb hazai fürdőket az állam átvenné az önkormányzatoktól. Értesüléseik szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet által készített munkaanyag azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy „érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

A cikkre villámgyorsan reagált Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, a Hungarospa Zrt. korábbi vezérigazgatója a Facebook oldalán. Ez alapján ők biztosan nem adják el, vagy át a fürdőjüket.

Mint a polgármester írja: „Hajdúszoboszló a fürdőjét nem adja soha! Reméljük, hogy a Telexen megjelent mai hír csak hírlapi kacsa, de ha a kormánynak, vagy Nagy Mártonnak a fürdők államosítása a szándéka, akkor számoljon a szakma ellenállásával! A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat!”

Czeglédi Gyula reakciója nem meglepő. Korábban több interjúban is beszélt arról, hogy kulcsfontosságú volt a 90-es évek elején, hogy a mai Hungarospa elődjét nem engedték anno eladni, vagy feldarabolni.

Az biztos, hogy az energiaválság komoly kihívást jelent az önkormányzati tulajdonú fürdőknek is. Ugyanakkor a nehézségek ellenére a jelentősebb turistaforgalmat bonyolító fürdők csaknem mindegyike nyitva tudott maradni a jelenlegi helyzetben is. A bezárt fürdők egy része is csak viszonylag rövidebb üzemszünetet tart az amúgy is holtszezonnak számító év elejei időszakban.

Frissítés: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium időközben válaszolt a Telexnek. Ebből kiderült, hogy valóban volt ilyen munkaanyag, de „már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból”.

Hungarospa Hajdúszoboszló strandfürdő