• Hiába lett eredményes évünk, ha a sokszorosára nőtt energiaárak felemésztik a nyereséget – mondja Horváth Benedek, a kehidakustányi Kehida Termál igazgatója.

  • A szakember beszélt arról is, hogy a termálfürdő forgalmán érezni a lakosság spórolását, azonban a szállásfoglalások terén szerencsére nem tapasztalnak visszaesést, a járvány előtti külföldi vendégkör pedig már visszatért hozzájuk.

– Milyen évük volt tavaly, egyrészt a fürdő, másrészt a szálláshelyeik szempontjából?
– Úgy gondolom a napról napra változó körülmények mellett, kifejezetten eredményes évet zártunk. Bár a fürdő látogatottsága visszaesett a Covid előtti időszakhoz képest, a bevételeink mégis jól alakultak. Látható volt, ahogy bejelentették a hatósági áras benzin, villamosenergia, gázárak változását, utána egyik pillanatról a másikra az emberek inkább visszafogták a költéseiket. Ez elsősorban a fürdőben volt észrevehető, a szállodában rengeteg partneri foglalásunk volt, itt még mindig érződik, hogy próbálják bepótolni a járványidőszak miatt elmaradt utazásokat.

A nehézséget leginkább a kiszámíthatatlan energiaárak okozzák. Hiába lett eredményes évünk, ha a 6-8-10-szeres energiaárak felemésztik a nyereséget. A mai napig bizonytalanok vagyunk, hogy érdemes-e komolyabb beruházásba kezdeni, vagy az árak mérséklődni fognak.

– Az energiaárak növekedése miatt bármilyen korlátozást, vagy szolgáltatáscsökkentést be kellett vezetniük?
– Napi szinten beszélgetés tárgya az energiaválság. Lehetetlen jól dönteni, maximum szerencsés vagy szerencsétlen döntéseket lehet a mostani helyzetben hozni. Sok korlátozást vezettünk be, de ezek nagy részét a vendégek nem érezték meg. Elsősorban a pazarlást csökkentettük, de vannak korlátozások, amik a szolgáltatásokat is érintik. A kinti medencéinket valamivel hamarabb zártuk, illetve a wellness teraszunkat nem fűtjük.

Szabadtéri medence a Kehida Termálban

– A járványidőszakban elmaradt külföldi vendégkör már visszatért Kehidakustányba?
– Nálunk úgy tűnik, ezen a téren minden visszaállt a Covid előtti időszakra, de azt hozzá kell tenni, hogy elsősorban a határ közeli küldőterületekről beszélünk.

– Hogyan indult az idei évük és milyenek a 2023-as várakozásaik az előfoglalások alapján?
– Bizakodóak vagyunk. Az látszik, hogy egyelőre nagy visszaesés a szállásfoglalás területén nincs, viszont nagyon sokat számít, hogy miként alakul a fürdő nyári szezonja. Ott az éves bevétel nagy részét el lehet veszíteni. Fő szempont jelenleg a költségek és árak optimalizálása. A bérköltségek 10-25 százalék között emelkednek évente, a beszállítói áremelkedéseket pedig valahogy menedzselni kell.

– Valamilyen fejlesztést terveznek idén?
– Tervezni mindig tervezünk újdonságokat, viszont teljesen megbénít minket jelenleg a bizonytalanság. Ha ismét kilőnek az energiaárak és hosszútávon marad a 4-8-szoros ár, azt nem lehet kitermelni a jelenlegi technológiánk mellett. Amennyiben belekezdünk önerőből egy energetikai beruházásba, és maradnak a mostani árak, évekre előre elköltöttük a beruházási keretünket, és az sem biztos hogy meg fog térülni 10-15 év múlva a beruházás. Év közepén fogunk szerintem leülni, és fontolóra venni a lehetőségeinket. Ezen kívül viszont apróbb felújítási munkák lesznek. Szeretnénk bővíteni az önkiszolgáló étterem kínálatát, a rendelkezésre álló konyhatechnológián fejleszteni, illetve a fürdő zuhanyzóit elkezdenénk felújítani.

Kehidakustányi gyógyvíz gyógymedence