• Tavaly több mint félmillióan választották Bükfürdőt, úgy gondolom, hogy nem lehet okunk panaszra – tudtuk meg Koós Melindától, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójától.

  • Az elmúlt évben a vendégek többségét a magyar turisták adták, a külföldiek közül pedig Csehországból érkezett a legtöbb turista.

  • A fürdő vezérigazgatóje beszélt arról is, hogy milyen fejlesztésekkel készülnek 2023-ra.

– Az elmúlt hónapokban néhány fürdő teljesen bezárt, egyes helyeken olykor egész jelentősen csökkentették a nyitvatartást, vagy az elérhető szolgáltatások körét. Viszont önöknél – kívülről nézve – nem történtek drasztikus változtatások. Ezt miként sikerült elérniük?
– A kialakult gazdasági helyzetben mi is szigorú költségtakarékossági és energiatakarékossági intézkedéseket vezettünk be, de elsődleges szempont volt, hogy a vendégélmény ne sérüljön. Azaz a vendégek a lehető legkevesebbet vegyék észre a bevezetett intézkedésekből. A termálvíz primer hőhasznosításával jelentős gázmegtakarítást értünk el, de számos olyan kisebb intézkedés is bevezetésre került, ami ugyan érzékelhető a vendégek számára, de a visszajelzések alapján megértőek és elfogadóak a vendégeink. Nem kellett medencéket bezárnunk a télre egyébként sem üzemelő medencéken kívül, és Bükfürdőn folyamatos üzemben működik a szaunavilág is, olyannyira, hogy napok alatt elkel minden jegy a Szaunázók éjszakája programokra vagy a Szaunapra is.

– Az akkor biztosan kijelenthető, hogy a Bükfürdő Thermal & Spa a következő hónapokban is nyitva lesz?
– A jelenlegi gazdasági helyzetben merészség lenne bármit biztosra ígérni, vagy kijelenteni, de azt megerősíthetem, hogy nem tervezzük a fürdő bezárását, azon dolgozunk, hogy zavartalan nyitvatartással várjuk a jövőben is Bükfürdő Thermal & Spa vendégeit.

– Vendégforgalom szempontjából hogyan alakult a tavalyi évük?
– Több mint félmillióan választották Bükfürdőt, úgy gondolom, hogy nem lehet okunk panaszra. A 2022-es évi vendégszám ugyan elmarad a „békeidők” forgalmától, amihez az is hozzájárult, hogy a fürdőhöz közvetlenül kapcsolódó 180 szobás szálloda felújítás miatt nem fogadott vendéget egész évben, valamint a kempingünk ugyancsak felújítás miatt csak az év második felétől üzemelt. A koronavírus-járvány és gazdasági nehézségek hatásait is számolva azonban örülhetünk a kimagasló érdeklődésnek. A visszatérő vendégeink mellett számos új vendég is felkereste Bükfürdőt – főként Magyarországról – és nagyon pozitívak a visszajelzések. Ez számunkra a legfontosabb visszacsatolás.

Szabadtéri termálmedence Bükfürdőn

– A járvány előtti időszakban az osztrák, német, cseh vendégkör nagyon meghatározó volt Bükfürdőn. Ők már visszatértek? Valamint általánosságban a külföldi vendégforgalom már elérte a járvány előtti szintet?
– A koronavírus és az orosz-ukrán háború is leginkább a német vendégek utazókedvét vetette vissza, de az utóbbi hónapokban ők is egyre többen keresik fel Bükfürdőt. Továbbra is Csehországból érkezik hozzánk a legtöbb külföldi turista, ezenkívül a kiváló gyógyvíz és a szaunavilág vonzza leginkább az osztrák vendégeket a fürdőnkbe. Összességében arányaiban valamivel több magyar vendég kereste fel 2022-ben a fürdőt, ami számunkra örvendetes adat, hiszen célunk, hogy a belföldiek körében is népszerűvé tegyük a fürdőt.

– Még 2021-ben saját kézbe vették a fürdő területén működő vendéglátó egységek üzemeltetését. Ez mennyiben hozta meg a várt eredményeket? Illetve a vendégek oldaláról nézve ennek mi az előnye?
– Bevált a váltás – röviden ezt válaszolhatom. Folyamatosan dolgozunk a vendéglátás minél magasabb színvonalra emelésén, ezt segíti a tavaly átadott központi termelőkonyha is. A vendégek gördülékeny kiszolgálása és kényelme az elsődleges szempont. A fürdő szempontjából nézve pedig egyértelmű: a vendégek költése minden szolgáltatást érintően a fürdő bevétele. Nyilván nem mindegy, hogy „csak” a fürdő bevétele realizálódik a társaságnál, vagy a vendéglátásra költött összegek is. Az így elért pótlólagos eredményt a jövőben szolgáltatásfejlesztésre kívánjuk fordítani.

Bükfürdő strandi élménymedence

– Milyen újdonságokkal, fejlesztésekkel készülnek a 2023-as évre?
– Tovább folytatjuk a megújuló energiafelhasználással kapcsolatos fejlesztéseinket, modernizáljuk az élményfürdő öltözőblokkját, infrastrukturális felújításokat is tervezünk, továbbá számos kisebb szolgáltatásfejlesztést, ami a magasabb minőségű vendégkiszolgálás irányába mutat.

Bükfürdő az egyik szabadtéri termálmedence