• Az elmúlt évben meghaladta az 1,2 milliót a Győr-Moson-Sopron kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma.

  • A termálfürdővel rendelkező települések közül Győr vonzotta a legtöbb vendéget.

Győr-Moson-Sopron turizmusa meglehetősen erősnek számít a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt évben 1.213.620 vendégéjszakát regisztráltak a vármegye szálláshelyei. Ez ugyan kicsivel elmarad a szomszédos, vasi éjszakaszámoktól, de például a Csongrád-Csanád vármegyeinek nagyjából a duplája.

Már csak a határhoz közeli elhelyezkedésénél fogva is meglehetősen erős Győr-Moson-Sopronban a beutazóforgalom. Az elmúlt évben a vendégéjszakák felét adták a belföldi, felét a külföldi turisták (egészen pontosan 607 ezer, illetve 605 ezer vendégéjszakát). Ugyanakkor a vármegyei teljes éjszakaszám 1,4 százalékkal csökkent 2022-höz képest. Ebben a belföldi éjszakák száma volt a ludas, ahol 10,2 százalékos visszaesést mértek. Ennek ellenére nem sokon múlt, hogy a külföldi forgalom ezt kompenzálja, hiszen 9,3 százalékos bővülést mutatott fel.

Győrben az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő révén 2023 óta ismét van egy nagy kapacitású termálfürdő, s a város tavaly 372 ezer vendégéjszakát produkált, ami a vármegyében a legmagasabb értéknek számított. Nyilván az adatokból azt nem tudni, hogy ebből a vendégforgalomból mennyi köszönhető magának a fürdőnek.

A termálfürdővel rendelkező települések közül Győrt Mosonmagyaróvár követte 154 ezer, Hegykő 88 ezer, Lipót 52 ezer vendégéjszakával. Fontos megemlíteni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákról közöl adatokat, a magánszálláshelyek által generált forgalmat ezek a számok nem tartalmazzák. Illetve egyes, kisebb vendégforgalmú településekről nem publikál konkrét számadatokat a KSH, Győr-Moson-Sopron esetében ezek közé tartozott például Kapuvár és Petőháza.

a győri RQ fürdő strandi része

Legnépszerűbb Győr-Moson-Sopron vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Győr 372.168
2. Mosonmagyaróvár 154.448
3. Hegykő 88.154
4. Lipót 52.052

* Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

Győr-Moson-Sopron gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.