• Tapasztalatok szerint a gyógyvizes medencékben tartózkodó vendégeknek jó, ha a tizede figyel egy fontos szabályra.

  • Mi ez, és miért lenne fontos betartani?

Aki járt már gyógyvizes fürdőben, az láthatta, hogy sokan órák hosszat is elidőznek a gyógyvizes medencékben. Holott a gyógyvíz minősítésű medencéknél mindig jelzik az ajánlott fürdési időt, ami jellemzőn 20-30 perc.

Ezt nem azt jelenti, hogy 20-30 perc után mehet is haza a napijegyet váltó vendég. Ez az időlimit ugyanis az egyhuzamban a medencében töltött időtartamra vonatkozik. Némi pihenést követően naponta többször is vissza lehet menni a gyógymedencébe. Ugyanakkor a vendégeknek jó ha a tizede betartja ezt a szabály. Ez miért jelent problémát?

A túlzottan hosszúra nyúló fürdőzésnek lehetnek olyan következményei, amelyek kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak. A hosszas gyógyvízben való fürdés vérnyomásproblémákat idézhet elő, miután a meleg víz jelentős megterhelést ró a szívre és a keringési rendszerre. Szélsőséges esetben ez ájuláshoz is vezethet.

Az ízületi betegségüket kúrálók számára lehet különösen kellemetlen tünet az úgynevezett fürdőfáradtság. Ez a túlzásba vitt fürdőzés következtében alakul ki és az amúgy pont kezelni kívánt ízületi fájdalmak felerősödésével, továbbá akár napokig tartó rossz közérzettel, levertséggel párosul.

Egyszer egy reumatológus szakorvos ezzel a példával szemléltette nekünk a túlzásba vitt fürdési idő hatását: „ez pont olyan, mintha felírnék valakinek a panaszaira egy doboz gyógyszert, amiből naponta egy tablettát kell szedni, két hétig. Amennyiben azonban ő beveszi az első nap a kétheti adagot, akkor attól nem biztos, hogy jobban lesz, sőt…”.

termálmedence a Nyárasdi Termálfürdőben

Itt további fürdős híreket, érdekességeket is olvashat.