• A fürdőkben egymás mellett sorakoznak a medencék, amelyekben eltérő a gyógyvíz hőmérséklete.

  • Melyik medencét ajánlott választani? Ez függ az életkortól és az egészségi állapottól is.

Egyes fürdőkben egész változatos a gyógymedencék kínálata: 34-36, 37-38, vagy akár 39-40 Celsius-fokos, de ennél melegebb vízzel töltött medencéket is találhatunk. De vajon melyik a legmegfelelőbb választás?

Általában az indifferens hőmérsékletű gyógyvízzel töltött medencék ajánlottak a legtöbb ember számára. Ezek 34-36 Celsius-fokosak, és kevésbé terhelik meg a szervezetet. Ez különösen fontos lehet az idősebbek és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Mégis, sokan kedvelik a melegebb vizű medencéket, és gyakran látni, hogy a legmelegebb vizű gyógymedencék a legnépszerűbbek, különösen az idősebbek körében. A melegebb, akár 38 Celsius-fokos víz intenzívebb ingerhatása ugyanis sokak tapasztalata szerint jobban csökkenti a krónikus mozgásszervi betegségek okozta fájdalmat.

Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a túl meleg víz súlyosbíthatja a gyulladásos betegségeket is, különösen akkor, ha hosszabb ideig tartózkodunk benne. Ízületi gyulladás esetén ez különösen kellemetlen lehet, mivel épp a fürdőlátogatás céljával ellentétes hatást érhetünk el.

Meszesedés és porckopás esetén sem ajánlott a túl meleg víz. Ezeknél a panaszoknál a mozgás is fontos a vízben, amihez viszont a hűvösebb víz ideálisabb.

Számos mozgásszervi betegség esetén a 28-30 Celsius-fokos gyógyvizes úszómedencék kedvező hatásúak lehetnek. Itt a víz gyógyhatása és az ízületek átmozgatása egyszerre érvényesül, és a víz hőmérséklete is ideális az úszáshoz. Sajnos ezek a medencék ritkák (ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze néhány fürdőt, ahol ilyen úszómedence található).

Nagyon fontos, hogy ha a melegebb hőmérsékletű gyógyvizes medencéket választja, akkor figyeljen az előírt fürdési idő betartására, ami 15-20 percnél nem lehet több. Amennyiben valaki nem szeret ilyen rövid ideig a vízben lenni, akkor megint csak jobb választás lehet a hűvösebb víz.

Komárom Révkomárom termálfürdő

Néhány esetben az orvosok a medencék kombinált használatát is ajánlják. Rövidebb időt töltsünk a melegebb medencében, majd pihenés után folytassuk egy langyosabb vizű medencében, ahol hosszabb időt tölthetünk. Így egyszerre érvényesül a melegebb víz intenzívebb hatása anélkül, hogy túlzottan megterhelné a szervezetet.

Kis termálfürdő, 1000 forintos nyugdíjas belépővel. Van még ilyen? Ide kattintva olvashat róluk.