• Két napon át tartó havazás, erős szél és rendkívüli hideg.

  • A Nagy 1987-es Havazás megbénította az országot, sokan ragadtak az üdülőhelyeken is, vagy éppen el sem jutottak oda.

Ma az ország nagy részén szép, napos idő volt, de pont 35 évvel ezelőtt ezen a napon egész más volt a helyzet. 1987. január 10-én, szombaton az esti órákban komoly havazás vette kezdetét az országban. A két napig tartó intenzív havazást heves, akár 70-100 km/órás szél is kísérte. Az erős szél január 12-13-án is megmaradt, folyamatosan hordta a havat, ráadásul mindez rendkívül nagy hideggel párosult. Budapesten a délutáni órákban is csak -16,7 Celsius-fokot mértek.

Ahogy a korabeli sajtóhírekből kiderül, a rendkívüli időjárás a turizmusra is komolyan rányomta a bélyegét. Sokan autóval akadtak el, a távolsági buszjáratok egy része el sem indult, vagy elakadt valahol menet közben és vasúti közlekedéssel is komoly gondok adódtak. A Zalai Hírlap korabeli cikke szerint a január 12-én esedékes turnusváltáskor inkább nem engedték haza a vendégeket a zalakarosi SZOT-üdülőből. A Vas Népe napilap pedig arról írt, hogy hómaróval kellett járhatóvá tenni a bükfürdői összekötő utat.

A Kisalföld napilap korabeli lapszámaiban beszámoltak arról is, hogy sok helyen a szállodákban rekedtek a turisták. A győri Rába Hotel például olyan angol, osztrák és német utazókkal volt tele, akik elakadtak a hóhelyzet miatt. Sőt, a város termálfürdője sem tudott megnyitni ezekben a napokban. Egy mosonmagyaróvári hotelben az éppen felújítás alatt álló szobákat is meg kellett nyitni, mert svéd, jugoszláv, olasz és magyar turisták ragadtak a városban. Egy soproni szállodában pedig 70 osztrák vendég volt a hotel foglya.

Ellátási gondok is adódtak. A Gellért Gyógyfürdőt azért kellett pár napra bezárni, mert nem tudtak tüzelőanyagot szállítani a fürdőbe.

nagy 1987-es havazás hóeke

Ezekben a napokban a SZOT Üdülési és Szanatóriumi Főigazgatósága egy sajtóközleményt is kiadott: “a héten több SZOT- üdülőben szerdai, csütörtö­ki és pénteki napokon kezde­nék meg beutalásukat a ven­dégek. Kérjük, hogy csak a közlekedés javulásával indul­janak útnak, mivel az üdülők még késve is várják a beutal­takat. Mindazok, akik nem a teljes két hetet veszik igény­be, hanem a későbbi érkezés miatt ennél kevesebbet, az előzetesen befizetett, de az üdülésből elmaradt napok kedvezményes térítési díját a helyszínen, az üdülőkben visszakapják” – nyugtatgatták azokat, akiknek ezekre a napokra szólt a beutalója.

Volt kiket nyugtatgatni, a Zalai Hírlap tudósítója már a helyzet enyhülésekor, január 14-én bukkant egy népesebb, nagy pakknyi csomagokkal várakozó csoportra a zalakomári vasútállomás várójában. Mint kiderült, Miskolcról indultak el még előző nap délután, ugyanis zalakarosi gyógyüdülésre szólt a beutalójuk. Az ország másik részéről érkező csoport vonatja rengeteget késett, a zalakarosi utolsó buszt már nem érték el, ezért arra vártak, hogy a Volán intézzen nekik egy plusz járatot, amivel átjuthatnak a szomszédos üdülőhelyre.

Illusztráció: hóeke az 1987-es havazás idején, Fortepan/Szalay Zoltán