• Egy online szavazáson a lakosság támogatta volna, hogy a közelgő felújítás előtt már ne nyissák meg a nagykállói strandfürdőt.

  • A múlt heti képviselő-testületi ülésen viszont az a döntés született, hogy nyitni fog a strandfürdő.

Nemrég írtunk arról, hogy Nagykállón a polgármester egy online szavazás formájában a lakosok véleményét kérdezte a település szezonális strandfürdőjének a megnyitásáról. A történet dióhéjban úgy néz ki, hogy Nagykálló 120 millió forint állami támogatáshoz jutott a fürdő felújításához. Ebből a gépészeti rendszer, valamint a medencék felújítása valósulhat meg.

A közbeszerzési eljárás miatt most még nem tudják elkezdeni a munkákat, viszont a strand medencéinek az állaga már nagyon leromlott. Emiatt felvetődött, hogy idén már meg se nyissák a fürdőt, hanem a szezonkezdethez szükséges 30 millió forintból inkább egyéb fejlesztéseket valósítsanak meg, hogy jövőre megszépülve nyithasson újra a fürdő.

Ráadásul a fürdő gyógyvizes kútja az elmúlt év végén elvesztette a gyógyvíz minősítését. Emiatt új termálkút fúrására lenne szükség, de jelenleg erre nincs forrása a településnek. Azaz idén a gyógyvizes medence nem üzemelhet, az ugyanis töltő-ürítő rendszerű és nem vízforgatós (a kezdődő fejlesztés révén alakítanák át vízforgatóssá).

A korábbi képviselő-testületi ülésen azonban az a döntés született, hogy mindettől függetlenül nyissák meg idén a strandot. Ezért fordult a lakossághoz Horváth Tibor polgármester. A múlt szerdán zárult online szavazáson 80 százalék arra szavazott, hogy idén ne nyisson ki a strand, 20 százalék pedig arra, hogy nyissanak, még ha ez szűkebb medenceválasztékot is jelent. Ez 428, illetve 108 szavazatot jelentett.

Az április 27-i képviselő-testületi ülésen ezért újra napirendre vették kérdést. Ezen a képviselők jó egy órán át tartó, időnként meglehetősen heves vita után szavaztak arról, hogy visszavonják-e a testület korábbi döntését. Azonban ez nem kapott többséget, így idén – az online szavazás eredményétől függetlenül – újra megnyitják a Nap Strandot.