• A lakosság döntésére bízza a polgármester, hogy korlátozott szolgáltatási körrel is megnyissák-e idén a nagykállói Nap Strandot.

  • Valószínűleg észszerűbb lenne a közelgő felújítás előtt zárva tartani a fürdőt, ami tavaly elvesztette a gyógyvízminősítését is.

Állami támogatáshoz jutott Nagykálló a Nap Strand felújításához. Ennek révén 120 millió forintot fordíthatnak a szezonális strandfürdő rekonstrukciójára. Azonban, ahogy az a város honlapján olvasható, felmerült egy ezzel kapcsolatos dilemma.

„A támogatási szerződést aláírtuk, indulhat a közbeszerzési eljárás, amelynek sajnos törvényben szabályzott határidejei vannak, ezért még nem kezdhetjük el a munkálatokat. Csak akkor dolgozhatunk ha az eljárás befejeződik, és a nyertes pályázó kivitelező felvonul a munkaterületre” – írja Horváth Tibor polgármester. Ez azonban azt jelenti, hogy két választásuk van: elindul a szezon egy szűkebb szolgáltatási körrel, vagy inkább a nyitáshoz és az idei üzemeltetéshez szükséges forrást megspórolják és 2023-ban zárva marad a fürdő.

Erről a kérdésről a lakosok szavazhatnak egy online felületen még április 26-ig. A polgármester ígérete szerint a másnapi képviselő-testületi ülésen ez alapján fognak döntést hozni.

A strand jelenlegi állapotában a szezon elindításához nagyságrendileg 40 millió forint szükséges. Azonban a gyógyvizes medence nem lenne elérhető, ami miatt a látogatószám vélhetően jelentősen csökkenne.

A medence azért esik ki, mert tavaly a Fővárosi Kormányhivatal a strand gyógyvízminősítésének felülvizsgálatát rendelte el. Ennek során 2022 decemberében megállapították, hogy a termálkútból vételezett víz összes ásványianyag-tartalma nem éri el a jogszabályban a gyógyvíz minősítéshez meghatározott értékeket. Emiatt új kút fúrása nélkül a medence nem üzemelhet gyógyvizes medenceként. Az új kút fúrása nagyságrendileg 200 millió forintot tenne ki. A töltő-ürítő rendszerű medencét gyógyvíz nélkül nem lehet üzemeltetni, ezért a másik lehetőség, hogy vízforgató rendszert építenek ki.

Ezen felül a pancsoló-, a gyermek- és az úszómedence felújítása is szükséges. Mindezeket az elnyert állami támogatásból szeretnék megvalósítani.