Összesen 300 millió forintot szántak a 15 ezer nyugdíjasnak kedvezményes fürdőbelépőt biztosító akcióra. Idén újabb pályázat nem lesz.

  • Lassan egy hete, hogy lezárult az Erzsébet-program keretében a nyugdíjasok számára meghirdetett „gyógyfürdős pályázat”.
  • Ennek keretében a pályázati kiírásnak megfelelő személyek 2500 forint önrész befizetése ellenében – fürdőhelytől függően – 5 és 33 alkalom közötti belépési lehetőséget biztosító Erzsébet Kártyához juthatnak.
  • Január 15-ig 15 ezren nyújtották be az interneten a pályázatukat, de a témával foglalkozó Facebook bejegyzésekhez érkező kommentektből látszódott, hogy a jelentkezés lezárulta után is sokakban maradtak kérdések a lehetőséggel kapcsolatban.
  • Ezekkel kapcsolatban kerestük meg Nagy Annát, az Erzsébet-program szóvivőjét, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre.

 

– A gyógyfürdős pályázat a 60 év feletti korosztálynak szólt. Ebből a korosztályból sokaknak nincs internetezési lehetőségük, de akiknek van, azok közül is jó néhányan nem boldogulnak könnyen egy online jelentkezési procedúrával. Miért döntöttek úgy, hogy kizárólag interneten lehetett csak jelentkezni a gyógyfürdős pályázatra?
– A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében a tavalyi évtől az összes kiírt  pályázatra kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a jelentkezések. Így minimálisra csökken a pályázat benyújtásakor a hibalehetőségek száma, a pályázatok gyorsabban kerülnek elbírálásra, a benyújtás sorrendje nyomon követhető, illetve a sikeres pályázók jóval hamarabb igénybe tudják venni a szolgáltatást, mintha postán küldték volna be a jelentkezésüket.

Továbbá mind a pályázó, mind az Alapítvány részéről költséghatékonyabb megoldás az elektronikus úton történő pályázási mód. Az Alapítvány a pályázatok kidolgozásakor figyelemmel volt arra is, hogy a lehető legkevesebb adatot és dokumentumot kérje be a pályázóktól.

Az Alapítvány a tavalyi évhez hasonlóan idén is technikai háttér biztosításával segíti az Erzsébet-program pályázóit annak érdekében, hogy minél egyszerűbb és könnyebb legyen a pályázatok beadása. Az Alapítvány négy országos hálózattal kötött megállapodást a pályázatok elektronikus benyújtásának elősegítése érdekében. E szervezetek irodáiban az érdeklődők a jelentkezéshez minden segítséget megkapnak: internetkapcsolatot biztosítanak számukra, segítenek az űrlapok kitöltésében, e-mail cím létrehozásában, vagy akár a szállásfoglalásban.

– Mennyi pénzt szántak a kedvezményes fürdőbelépő akcióra?
–  A „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán” felhívásra az Alapítvány 300 millió forint keretösszeget biztosított.

– A pályázathoz szükség volt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) 2013. évi igazolására. Sokan arra panaszkodtak, hogy esélyük sem volt pályázni, hiszen ezt még nem kapták meg. Mások szerint erre nem is kellett várni, ugyanis a tavaly januárban kiküldött igazolással kellett pályázni. Melyiküknek van igaza?
– A „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán” elnevezésű pályázati kiírás értelmében a pályázat benyújtásakor kötelezően csatolandó melléklet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság  által a pályázó nevére kiállított 2013. évi havi nyugellátás megállapítását tartalmazó igazolás. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az adott évre vonatkozó havi nyugellátás megállapításáról szóló igazolást mindig az adott év január 31. napjáig küldi meg a jogosult részére. A 2013. évi havi nyugellátás megállapítását tartalmazó igazolást a jogosultak 2013. január 31. napjáig kapták kézhez, így a pályázat megnyitásakor rendelkezésükre kellett hogy álljon.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben marad még forrásuk, akkor akár újra elindulhat a pályázat. Mekkora erre az esély?
– A korábbi évek tapasztalata alapján kevés lehetőséget látunk arra, hogy a 2014. évi pályázatokra kiírt keretösszeg ne merülne ki.