• Idén a nem túl kedvező nyári időjárás ellenére is emelkedett a fürdők bevétele.

  • A fürdőkezelések után járó OEP-támogatás növelése viszont nem halogatható tovább.

  • A fürdőknek is gondot okoz a munkaerőhiány.

„Az előzetes adatok szerint az idei nyári főszezonban két százalékkal magasabb árbevételt értek el a magyarországi fürdők, miközben a vendégforgalom a múlt évihez hasonlóan alakult” – mondta az MTI-nek Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója.

A szövetség kiemelt célja, hogy az OEP által finanszírozott, a fürdőkben elérhető gyógyászati szolgáltatások támogatási összege 20 százalékkal emelkedjen. Jelenleg az OEP-támogatás az összes gyógykezelés önköltségének alig több mint egyharmada. A további részt a szolgáltatást igénybe vevő betegek térítése és hozzájárulása adja, a hiányzó költségrészt a fürdők más üzletágaik eredményéből pótolják – ismertette Czeglédi Gyula, aki ezt a helyzetet tarthatatlannak nevezte, és beszámolt arról, hogy a rendezése érdekében az egészségügyi kormányzathoz fordultak.

Tájékoztatása szerint a kezdeményezésükre Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egyetértéséről biztosította a szövetséget, azonban jelezte: a jövő évi költségvetésben más szempontok erőteljesebben érvényesültek.

Hajdúszoboszló gyógyfürdőAz ügyvezető elnök szerint a probléma ismét előtérbe kerül az állami egészségügyi szektornál megvalósítandó béremelést követően, ami kezelhetetlen állapotokat fog eredményezi, hiszen a gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű alkalmazottak dolgoznak. A szövetség továbbra is a 20 százalékos támogatási díj emeléséhez szükséges forrás előteremtésében látja a megoldást, hogy a fürdőszolgáltatók már 2017-ben érzékelhető béremelést tudjanak végrehajtani az egészségügyi munkavállalóknál.

Czeglédi Gyula kitért arra, hogy a fürdők üzemeltetését az idén a munkaerőhiány is egyre inkább befolyásolta. A fürdők egyre nehezebben találnak úszómestert, pénztárost, takarítót és műszaki szakembereket, az egészségügyi kezeléseket végző terapeutákból, szakorvosokból pedig hiány van. Jellemző, hogy a fürdőket elhagyó szakemberek nem másik szolgáltatóhoz szegődnek, hanem szakmát és ágazatot váltanak a magasabb bér reményében, s közülük egyre többen külföldön helyezkednek el – tette hozzá Czeglédi Gyula.