• Egyre több fürdőben már kifejezetten nagy hangsúlyt kap az, hogy a legfiatalabb vendégek, illetve a családosok számára is vonzóak legyenek.

  • Ezek a bababarát, illetve gyermekbarát fürdők.

  • Összegyűjtöttünk az ország különböző részeiről hat olyan termálfürdőt, amelyek a kisgyerekes vendégkör számára is jó választásnak bizonyulhatnak.

Egy kisméretű, nem túl hívogató kinézetű, kevés vízzel feltöltött betonmedence: jó 30 éve általában ennyiből állt a termálfürdők „gyermekrészlege”, esetleg még volt egy homokozó is. Azóta nagyot fordult a világ, és már egészen mások a vendégek elvárásai a fürdőkkel szemben. Alapvető igénnyé vált, hogy a fürdőbe együtt érkező családok minden tagja találjon magának valamilyen szolgáltatást, legyen az gyógyvizes ülőmedence, hullámmedence, csúszda, vagy éppen gyermek élménymedence.

Sőt, az utóbbi időben – főleg az újabb építésű létesítményekben – már arra is odafigyelnek, hogy a különböző korosztályba tartozó gyerekek se zavarják egymást. Néhány fürdőben ezért már külön medencét szánnak a legkisebb, „totyogós” vendégeknek és a 6-12 éveseknek.

Szintén újabb trend, hogy a gyermekmedencéknél egyre több helyen a klórozás helyett másfajta, bőrbarátabb technológiával oldják meg a víz fertőtlenítését. Egyes helyeken pedig óvónők vigyáznak a játszóházban lévő gyerekekre.

Összegyűjtöttünk hat olyan termálfürdőt, amelyek szerintünk biztosan jó választásnak bizonyulhatnak a kisgyerekes vendégkör számára. A hat fürdő nem valamiféle rangsor alapján, hanem ábécé sorrendben követi egymást.

 

Budapest – Aquaworld élményfürdő

Aquaworld gyermekbarátA viszonylag új építésű – 2008 végén adták át – élményfürdőben komoly figyelmet fordítottak a családbarát jellegre. Ennek megfelelően külön gyermekmedencével, csobogóval, többféle csúszdával, játszótérrel várják a kisgyerekkel érkező vendégeket. Sőt, már megnyitott a Bongo Wonderland nevet viselő szabadtéri játszóparkjuk is.

Az Aquaworld esetében külön ki kell emelni a gazdag programkínálatot. Gyakorlatilag minden hétvégén animációs programokat tartanak a legkisebb fürdővendégeknek. Ezen felül babúszás, úszásoktatás, nyári tábor is elérhető a fürdőben.

 

Debrecen – Aquaticum fürdő

Aquaticum gyermekbarátAquaticum gyerekbarátAz Aquaticum élményfürdő részlegében gyermek és bébi medence is található. Utóbbi 0-3 éves korig, vízálló pelenkával is használható.Fontos megemlíteni, hogy nem klórozással fertőtlenítik a bébimedencék vizét, így kevésbé kell bőrirritációtól tartani. Szintén a gyerekbarát jelleget erősíti, hogy ezeknél a medencéknél speciális, csúszásgátló burkolatot alkalmaznak. Az élményfürdő emeleti szintjén egy gyermekjátszót is kialakítottak, ahol a 3-12 éves korosztály tagjai tudnak kikapcsolódni.

Az Aquaticum strandi részén – vagy más néven a Nagyerdei Strandfürdőben – sem unatkoznak a gyerekek, hiszen itt szintén találhatók gyermekmedencék, valamint egy KING élménypark is.

 

Gyula – AquaPalota

AquaPalota gyerekbarát2013 végén adták a Várfürdőhöz kapcsolódó új élményfürdőt. Az AquaPalotában külön baba- és gyermekmedencék találhatók, az elmaradhatatlan gyermek élményelemekkel: vízágyúval, kalózhajóval, vízi csúszdával, vízköpőkkel. A fürdőn belül külön játszóteret alakítottak ki az óvódásoknak és a kamaszoknak, de baba-mama pihenőszoba is a vendégek rendelkezésére áll. Jelenleg hetente kétszer – szerdán és szombat reggel – babúszáson is részt lehet venni, ezen a nyáron pedig minden pénteken, szombaton és vasárnap családi hétvégéket is rendeznek, azaz programokban Gyulán sincs hiány.

 

Hajdúszoboszló – Hungarospa

Hungarospa gyermekbarátHungarospa gyermekbarátAz Aqua-Palace élményfürdőn belül külön gyerekvilág részleget alakítottak ki: bébi-anyuka medencével, bébi úsztató medencével, családi állatfigurás medencével, bébi és gyermek csúszdákkal, pihenő- szoptató és pelenkázó helyiséggel, játszóházzal. Ráadásul a nyáron üzemelő aquaparkban is találni a 6-12 éves korosztálynak szánt kalandmedencét, valamint egy kisebb gyerekeknek való medencét.

 

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár gyerekbarátSárvár gyermekbarátSárvár családi fürdőNéhány évvel ezelőtt egy teljesen új épületszárnyat adtak át Sárváron, ami kifejezetten a családi igényeket szolgálja ki. Az 5000 négyzetméteres épületben – többek között – játékokkal teli bébimedence, babacsúszda, vízágyúk, spriccelőkkel felszerelt gyermekmedence, széles családi csúszda áll a vendégek rendelkezésére.

A fürdő játszóházában a 3 év feletti gyerekeknek ingyenes felügyeletet biztosítanak a szakképzett óvónők. Apró figyelmesség volt a tervezők részéről, hogy a jacuzzit úgy alakították ki, hogy a szülők a medencéből is szemmel tarthassák a gyerekeket. A medencék mellett pelenkázó helyiség és baba-mama szoba is található, valamint egy mikróval és bébiétel melegítővel felszerelt konyha is a szülők rendelkezésére áll.

Mindezeken felül nyaranta a termálfürdő szabadtéri részlegében vízi váras kalandmedence, gyermek élménymedence és bébipancsoló biztosítja a fiatal vendégek szórakozását.

 

Zalakarosi Termálfürdő

Zalakaros esetében egy érdekességgel kezdenénk, ami jól mutatja, hogy mennyit változtak egyes fürdők az évek során. A Fortepan archívumában ugyanis találni egy 1971-ben készült fotót az akkori gyermekmedencéről:

Zalakaros TermálfürdőEhhez képest most már ez várja a gyerekeket Zalakaroson:

Vízipók Csodapók ZalakarosVízipók-Csodapók ZalakarosZalakaros VízipókZalakaros légi fotókA fürdő gyerekeknek szánt szolgáltatásai a Vízipók-Csodapók névhez kapcsolódnak. Ez egy szezonálisan működő strandfürdői és egy egész évben elérhető beltéri részleget foglal magában. A kültéri mesestrandon 60-féle vízi attrakció – köztük zuhatag, csúszda, vízágyú – várja a 0-12 éves korosztályt. A mesestrand mellett egy játszóház is található, – teljes nevén Neckermann Lollo & Bernie Kids Club klubház és játszóudvar – ahol felkészült animátorok gondoskodnak a gyerekek kikapcsolódásáról.

A beltéri Vízipók-Csodapók részleg több szintből áll, ahol élménymedence, különböző nehézségi fokozatú csúszdák, vízágyúk találhatók. Külön medencét alakítottak ki még a tipegő babáknak is. A részleg érdekessége a 40-45 Celsius-fokosra felfűtött gyermekszauna, továbbá a légúti problémákkal küszködőknek jó hír, hogy sókamra és sóhomokozó is található a gyermekbarát fürdőrészben. S természetesen egy baba-mama szoba Zalakaroson is a vendégek rendelkezésére áll.