• 2017 decemberében egy tragikus közlekedési balesetben hunyt el az ismert fotós, H. Szabó Sándor, akitől 2014 és 2017 között mi is rengeteg felvételt kaptunk.

  • H. Szabó Sándor a legtöbbet repült légi fotósnak számított.

Öt évvel ezelőtt hunyt el az ismert fotós, H. Szabó Sándor. 1953-ban született Hatvanban, pályafutását a Heves megyei napilapnál kezdte. 1985-től az MTI-nél dolgozott újságíró-fotóriporterként, s ekkortól kezdve egyre többször készített felvételeket a légirendészet helikopterein ülve, összesen 3501 órát töltve a levegőben.

Szintén az MTI-nél került a neve elé a H betű, amire azért volt szükség, mert a hírügynökségnél akkor már dolgozott egy Szabó Sándor és a szokásjog szerint az újonnan érkezőnek kellett a neve elé valamilyen megkülönböztető jelet tenni. A H betűvel szülővárosára, Hatvanra utalt.

2000-ben könyve jelent meg Magyarország madártávlatból címmel. Az évek során pedig rengeteg szakmai elismerést kapott, ezek közé tartoztak a borsodi árvízről – rendhagyó módon nem rendőrségi, hanem katonai helikopterről – készített felvételei, amelyekkel a Magyar Sajtófotó Pályázaton a természet és tudomány kategóriában első helyezést ért el. H. Szabó Sándor 2012 és 2014 között az ORFK munkatársaként dolgozott, majd nyugdíjba vonult.

A szakmai pályafutása azonban nem ért véget, hiszen nyugdíjasként a Média-Hatvan Kft.-nek dolgozott, valamint az országot járva is rengeteg felvételt készített, amit szétküldött a különféle sajtótermékeknek. Mi is ennek révén kaptunk tőle megszámlálhatatlanul sok fotót. Közülük számunkra a legérdekesebbek a fürdőkről, vízpartokról készített felvételei voltak. Nem csak légi fotókról volt szó, hiszen például 2015 elején ő küldte nekünk az első képeket a megnyíló demjéni barlangfürdőről.

Időnként olyan sok fotót küldött, hogy válogatni kellett belőlünk. Most ezekből közlünk néhányat.

Fürdőzők a Hévízi-lefolyóban

Hévízi-lefolyó légi felvétel

A Hatvani Strandfürdő nyári kánikula idején

Hatvani strandfürdő

A Jászárokszállási Termálfürdő

Jászárokszállási termálfürdő

Az Egri Termálfürdő, előtérben a törökfürdővel

Eger törökfürdő termálfürdő

A Hévízi Tófürdő

Hévíz Tófürdő H. Szabó Sándor

Nyakzuhanyozó vendég Berekfürdőn

Berekfürdői termálfürdő

A Miskolctapolca Barlangfürdő

Miskolctapolca Barlangfürdő belépő

A mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő

Mezőkövesd gyógyhely

Az esztergomi Aquasziget fürdő

Esztergom Aquasziget fürdő

Hévíz a magasból

Hévíz város

A Palatinus fürdő úszómedencéje

Palatinus úszómedence

H. Szabó Sándor (1953-2017), Fotó: Kovács Attila / MTI

H. Szabó Sándor