• A Magyar Fürdőszövetség adatai szerint közel 7 százalékkal magasabb árbevételt értek el a szövetség tagjai idén a nyári szezonban, mint 2017-ben.

  • Igaz, az esős időjárás miatt a vendégek száma stagnált – közölte Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az MTI-vel pénteken.

A fürdőszövetség elnökének elmondása szerint a korábbi években 6-8 százalékkal nőtt a vendégek száma, az idén azonban jellemzően az egyéb szolgáltatások bevételei nőttek jobban, nem annyira a fürdőszolgáltatásból származók.

A nyár két részre volt osztható: a júniusban és július első felében a szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás két számjegyű – akár 30 százalékot meghaladó – visszaeséseket hozott a tavalyi év hasonló időszakának forgalmához képest – fejtette ki Boros László Attila, hozzátéve: a késve melegedő július és a forró augusztus azonban kompenzálta a kiesést, és a hazai fürdőkbe végül átlagosan 1 százalékkal több vendég látogatott el, mint egy évvel korábban.

Kiugró vendégszám-adatok csak néhány fürdőben, jellemzően az északkeleti országrészben jelentkeztek, ami elsősorban a szolgáltatások fejlesztésével, új attrakciókkal magyarázható. Míg a látogatószám a fürdők 40 százalékában emelkedett, addig a bevételek a fürdők háromnegyedében alakultak a tavalyinál kedvezőbben.

A dunántúli fürdők a tavalyinál alacsonyabb vendégszámokat értek el, átlagosan 4 százalékkal. A Dunától keletre fekvők többsége pedig átlagosan 4,5 százalékkal több vendéget fogadott, mint 2017-ben. A keleti országrész fürdői 10 százalékos bevételnövekedést értek el, míg a nyugati fürdőkben 2 százalékos átlagos bevételnövekedést mértek – ismertette a fürdőszövetség elnöke.

(MTI)