• A fürdőszövetség főtitkára szerint könnyen lehet, hogy más fürdők is a martfűihez hasonló lépéseket tesznek.

  • Önmagában a jegyárak emelésével egyre nehezebb kompenzálni a megugró fürdőüzemeltetési költségeket.

A fürdők már hónapok óta panaszkodtak az elszabadult energiaárakra, az elmúlt hónapok jegyáremeléseit is döntően ezzel indokolták. A piaci fogyasztók számára rövid idő alatt az áramdíj a tízszeresére, a gázár a hétszeresére drágult.

Ennek ellenére is meglepő volt a Martfű Termal Spa múlt heti bejelentése, ami arról szólt, hogy korlátozásokról döntöttek. Egyes medencéket élményelemek nélkül üzemeltetnek, némelyik szaunát nem fűtik fel, illetve elképzelhető, hogy egyes medencéket időszakosan lezárnak.

A Blikk megkérdezte erről Balogh Zoltánt, a Magyar Fürdőszövetség főtitkárát. A szakember nem tudott ennek kapcsán megnyugtató hírekkel szolgálni, mint mondta „ugyanez a döntés máshol is, sőt, egyre több helyen és egyre gyakrabban előfordulhat. De még mindig jobb, mint bezárni.”

A főtitkár beszélt arról is, hogy a fürdőüzemeltetéshez kapcsolódó költségek – messze nem csak az energiaár – olyan szinten megemelkedtek, amit már a jegyáremelésekkel sem lehet kompenzálni.

A szakember szerint ugyanakkor tömeges fürdőbezárástól nem kell tartani. „Sokan kevesebb medencét fognak működtetni, a nagy energiaigényű rendszereket nem fogják használni. A gyógyvizes szolgáltatások biztosan elérhetőek lesznek, hiszen nem akarjuk kirekeszteni a lakosságot, egyszerűen csak nem akarunk megfizethetetlenné válni” – tette hozzá.

Balogh Zoltán említést tett arról is, hogy még 100 százalékosan a Covidot sem tudhatjuk magunk mögött. Nagy kérdés, hogy mit hoznak ezen a téren a következő hónapok.