• A nyugdíjasok számára jövőre is kiírják az úgynevezett „fürdőbelépős” pályázatot, aminek révén jelentős kedvezménnyel válthatnak belépőt a kijelölt termálfürdőkbe.

  • Lehet, hogy már a jövő héten kiírják a pályázatot.

A Termál Online értesülése szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében január első felében újra kiírja a fürdőbelépős pályázatát. A nyugdíjasoknak szóló lehetőséget első alkalommal 2014-ben hirdették meg, majd a nagy sikerre való tekintettel 2015 elején megismételték – immár megemelt, közel 400 millió forintos keretösszeggel.

Hivatalos közleményt még nem adtak ki a pályázat elindításáról. Tavaly január 9-én, egy pénteki napon hirdették ki a pályázatot. 2014-ben nagyon gyorsan betelt a pályázati keretösszeg, jóval a 30 napos határidő előtt le kellett zárni a jelentkezési lehetőséget. Tavaly viszont a meghirdetett időszak végéig – február 9-ig – minden pályázatot befogadtak.

Nem tudni, hogy a korábbi két évhez képest lesznek-e változtatások a pályázat menetén, mindenesetre hatalmas újdonságokra nem érdemes számítani. Az elmúlt évben a 60. életévüket betöltött, öregségi nyugellátásban részesülők pályázhattak. Közülük is azok, akiknek a havi nyugellátásuk összege nem haladja meg a 147 ezer forintot. Azok is pályázhattak, akik rokkantsági járadékban részesültek és a pályázat benyújtásának a napján betöltötték a hatvanadik életévüket.

Erzsébet pályázatTavaly érvényben volt egy olyan kitétel is, hogy aki a nyugdíjasok szociális üdülési pályázatán is részt vett, az a fürdőbelépős pályázaton nem kaphatott támogatást. A korábbi években 2500 forintos önerőt kellett befizetni, ami fürdőnként változó számú belépési lehetőséget jelentett. Nagy volt a szórás: 5 és 33 közötti belépési alkalmat jelentett fürdőtől függően.

A pályázatot elektronikus formában kellett benyújtani. Ez sokaknak problémát jelentett, ezért az Erzsébet-program budapesti ügyfélszolgálati irodájában és az úgynevezett e-Magyarország Pontokon is segítséget nyújtottak a pályázatok leadásában. Utóbbi tipikusan a helyi könyvtárakat jelenti, de sok helyen például a nyugdíjas klubokban segítettek a pályázóknak.

Olvassa el, hogy miért kell odafigyelni a gyógyfürdőkben a fürdési időre.