• Jövő héten kezdetét veszi a Miskolctapolca Barlangfürdő szokásos éves karbantartása.

  • A hónap második felében fog eldőlni, hogy január végén újranyithat-e a fürdő.

  • A tavaly őszi újranyitás kapcsán megvalósult összefogás kissé felemás eredménnyel zárult.

Az energiaválság a hazai nagy, ismert fürdők közül leginkább a miskolciakat érintette érzékenyen. 2022. október 3-án bezárták az Ellipsum Élményfürdőt, ahol garanciális javítások kezdődtek, október 10-től pedig a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő is szüneteltette a működését. Ugyanakkor a Barlangfürdőt október 28-án újranyitották.

Azt már korábban is közölték, hogy a Barlangfürdő szokásos, év elejei karbantartási leállása most sem marad el. Emiatt január 9-től, azaz jövő hétfőtől zárva tart a fürdő. Erről és a fürdő további működéséről pénteken tartott sajtótájékoztatót Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője.

A Minap.hu beszámolója szerint a polgármester kitért a fürdő újranyitását lehetővé tevő összefogásra. Ez ugyanis kissé egyoldalúra sikerült. Veres Pál elmondása szerint állami és iparkamarai támogatást nem kaptak, a helyi turisztikai vállalkozóktól pedig csak szűk hatmillió forint érkezett az ígért 20-25 millió forint helyett. Miskolc viszont a városvédelmi alapból betette a kalapba az általa ígért 42 millió forintot, ami lehetővé tette az október végi újranyitást.

Azzal kapcsolatban, hogy a karbantartási leállást követően, január végén kinyit-e a Barlangfürdő, ezt mondta a polgármester: „megbíztuk a fürdő vezetését, hogy dolgozzon ki – a most már ismert, következő negyedévre vonatkozó energiaárakkal – egy olyan üzleti tervet, amelynek segítségével meglátjuk, hogy milyen módon tartható nyitva a Barlangfürdő az első negyedévben”.

A városvezető azt leszögezte, hogy céljuk a Barlangfürdő működtetése. Azonban erről a végleges döntést január 19-én, a fürdővállalat igazgatótanácsi ülésén fogják meghozni.

Veres Pál említett néhány érdekes adatot az energiaárak alakulásáról is. Ez alapján tavaly kora őszhöz képest jelentősen nőttek a költségek, ugyanakkor az ősz közepi mélyponthoz viszonyítva azért már estek az árak. Egy köbméter gáz tavaly szeptember végén 150 forintba került, októberben már 1030 forint volt, jelenleg pedig 650 forint. A távhő ára a szeptember végi 4500 forintról októberre 31 ezer forintra ugrott, most 17.500 forint.

“Meglátjuk, hogy mi lesz a döntés tizenkilencedikén, én továbbra is számítok a vállalkozókra, arra, hogy továbbra is közösen meg fogjuk tudni oldani ezt a dolgot, hiszen a közös érdekünk. Az elmúlt negyedévben a város az összes tartalékát összekuporgatva teremtette meg a feltételét annak, hogy a Barlangfürdő nyitva legyen. Számos kritika ért bennünket az év végi rendezvények miatt, ezt a nagyjából 42-45 millió forintot, amelyből biztosítottuk a fürdő működését, lehetett volna mondjuk az advent vagy a szilveszter parádés megrendezésére is fordítani. De mérlegelnünk kellett, hogy melyik irányba mozduljunk el. Mi azt gondoltuk, hogy értelemszerűen a fürdő működésének van prioritása” – tette hozzá Veres Pál.