• Úgy számolnak, hogy az idei idegenforgalmi adóbevételük a felére csökken.

  • Hajdúszoboszló a területhasználati díj elengedésével segíti a Hungarospa Zrt.-t.

  • Zalakaroson megállapodott egymással a fürdő és a szakszervezet.

A héten tartottak képviselő-testületi ülést Hajdúszoboszlón. Az egyik előterjesztésből kiderült, hogy milyen nagy érvágást jelent egy népszerű üdülőhelynek a koronavírus miatt kialakult helyzet, azaz a turizmus leállása.

Hajdúszoboszlón eredetileg azzal számoltak, hogy 2020-ban az idegenforgalmi adóból 520 millió forint bevételük lesz. Most úgy látják, hogy idén ez megfeleződik, azaz 260 millió forinttal kalkulálnak. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy sok még a bizonytalanság az előttünk álló hónapokkal kapcsolatban, így ez még több és kevesebb is lehet.

Jelentős kiesés várható a helyi vállalkozók által befizetendő iparűzési adó tekintetében is. Ezen a téren úgy becsülik, hogy a korábban tervezettnél 200 millió forinttal kisebb összeg folyik majd be a város kasszájába. Mindezek mellett a közterület-használati díjaknál 5,4 millió forintos kiesést tartanak valószínűnek. Továbbá a város tulajdonában lévő Hungarospa Zrt. területhasználati díját is 100 millió forinttal csökkentik. Ezzel segítik a fürdőt működtető Hungarospa Zrt. talpon maradását.

Mindezek összességében 565,4 millió forint kiesést jelentenek. Szerencsére ezt valamelyes kompenzálni fogják az úgynevezett pénzmaradványok.

Hajdúszoboszlón arról is döntöttek a héten, hogy a beruházások, felújítások közül azokat, amelyek még nem kezdődtek el és halaszthatók, az idei második félévre ütemezik át.

Hajdúszoboszló látkép

Zalakaros: megállapodott a fürdő és a szakszervezet

Nemrég írtunk arról, hogy Zalakaroson is sok szálloda bezárt a járványhelyzet, illetve a visszaesett vendégszám miatt, a termálfürdő dolgozóit pedig szabadságra küldték.

A város honlapján közzétett friss információk szerint a héten megállapodást kötött a fürdőt üzemeltető társaság a dolgozói szakszervezettel. Az április 30-ig érvényes megállapodás szerint megtartják a munkahelyeket, viszont “amennyiben a munkáltató – tekintettel a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzetre – a foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget, úgy a munkavállalót a munkaszerződése szerinti alapbér 66 százaléka illeti meg díjazásként.”