• A gyógyvizekben leginkább bővelkedő magyarországi településen összesen 22 darab gyógyvizes forrás található.

  • 55 hazai településen van kettő, vagy több gyógyvizes kút.

Magyarországon jelenleg a hivatalos nyilvántartás szerint 268 darab gyógyvizet adó kút, illetve forrás található. Ezek egy részét fürdőzéshez, más részét ivókúrákhoz, némelyiket pedig mindkettőhöz használhatják. Ezen felül néhány kihasználatlan gyógyvizes forrásunk/kutunk is akad, de szerencsére ezekből kevés van.

Fontos tudni, hogy a köznyelv meglehetősen széles értelemben használja a gyógyvíz kifejezést, holott itt egy jogi kategóriáról van szó. Gyógyvíz nem az, amit gyógyhatásúnak gondolunk, hanem az, amit a gyógyhatás szempontjából hivatalosan bevizsgáltattak és az illetékes hivatal lajstromba is vette, mint gyógyvizet. Ráadásul ezeket a minősítéseket időnként meg is kell újítani.

A gyógyvízzel rendelkező települések döntő többségén egyetlen gyógyvízforrás található. Akad azonban 55 olyan település, ahol legalább kettő minősített gyógyvízzel rendelkeznek. A hazai rekorder településen pedig összesen 22 minősített gyógyvíz tör a felszínre, de erre még visszatérünk később.

Egész sok település mondhatja el magáról, hogy két gyógyvizes kúttal rendelkezik, ezek a következők: Balmazújváros, Békéscsaba, Bogács, Buzsák, Bükkszék, Cegléd, Cserkeszőlő, Csurgó, Fehérgyarmat, Gárdony, Hajdúnánás, Hódmezővásárhely, Kaba, Kaposvár, Kisújszállás, Lenti, Makó, Marcali, Nagybaracska, Nemesbük, Nyírbátor, Paks, Parádsasvár, Sopron, Szarvas, Szombathely, Tamási, Tiszaújváros, Törökszentmiklós, Zalakaros.

Három gyógyvizes kút található a következő településeken: Dombóvár, Győr, Gyula, Harkány, Igal, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunmajsa, Kisvárda, Szeged, Tiszakécske.

Négy gyógyvízzel rendelkezik: Berekfürdő, Eger, Mezőkövesd, Mórahalom, Szolnok, Tiszajenő.

Hol van a legtöbb gyógyvizes kút/forrás?

1. Budapest 22
2. Hévíz 9
3. Nyíregyháza 8
3. Sárvár 8
4. Debrecen 7
5. Hajdúszoboszló 6
6. Bük 5
6. Demjén 5

Ahogy látható, Budapesten található messze a legtöbb gyógyvízforrás. A fővároson belül egyébként a 11. kerület az éllovas, a 22-ből 9 forrás náluk tör a felszínre. Országos szinten a második helyen Hévíz található, ahol természetesen maga a gyógytó is gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, de azon felül még nyolc kút vize is gyógyvíznek számít.

Sárvár harmadik helye talán nem is meglepő, viszont látatlanban nem gondoltuk volna, hogy Nyíregyháza ennyire sok gyógyvizes kúttal rendelkezik. A nyolcból egyébként négy található a megyeszékhely sóstógyógyfürdői településrészén. Debrecen is nagyon jól áll a gyógyvizek terén, hiszen hét minősített kútjuk van, ezzel még Hajdúszoboszlót is megelőzik, ahol hat darab gyógyvizes kút található.

Öt-öt gyógyvizet mondhat magáénak Bük/Bükfürdő, illetve Demjén. Az előbbi a nagy múltra visszatekintő gyógyvizes üdülőhelyek közé tartozik, az már érdekesebb, hogy Demjénben is ennyire sok gyógyvizes kút van, hiszen néhány év alatt léptek elő a népszerű fürdőhelyek közé.